2024. május 11.
Egyre inkább fókuszban az endokannabinoid rendszer

Egyre inkább fókuszban az endokannabinoid rendszer

Az endokannabinoid rendszer és a vele kapcsolatos kannabinoidok egyre inkább előtérbe kerülnek az egészségügyi és wellness iparágban.

Világszerte emberek milliói fedezik fel ezeknek a vegyületeknek a jótékony hatásait és integrálják azokat mindennapi rutinjukba. Fontos azonban megemlíteni, hogy a kannabinoidokkal való kezelést mindig orvos vagy szakértő felügyelete alatt kell végezni, különösen, ha valaki mellette más gyógyszereket szed.

 

Mi az endokannabinoid rendszer?

Az endokannabinoid rendszer (ECS) az egyik legfontosabb élettani, biokémiai hálózat, amely részt vesz az emberi egészség és a belső egyensúly fenntartásában, valamint a test szabályozásában.

Az (ECS) endogén kannabinoidreceptorok csoportja, amik megtalálhatóak az agyunkban, valamint a központi és a perifériás idegrendszerünkben. Az ECS, vagyis „a test saját kannabinoid-rendszere” részt vesz a különböző élettani folyamatokban, beleértve az étvágy, a fájdalomérzet, a közérzet, az emlékezés közvetítésében, valamint szerepet játszik a sporttevékenységet követő euforikus érzet kialakításában.

Felfedezését, amely az 1990-es években történt meg, a kannabinoid molekula THC-vel kapcsolatos kutatásának köszönhetjük.

 

Milyen funkciói vannak az endokannabinoid rendszernek?

Ez a fontos rendszer többek között szerepet játszik az olyan élettani folyamatok és funkciók szabályozásában, mint a közérzet, a hangulat, az alvás-ébrenlét ciklus, az étvágy, az anyagcsere, illetve a fájdalomérzet és az immunválasz. Az ECS kölcsönhatásba lép a CBD-vel és más kannabinoidokkal, ezáltal pedig pontosan ezeknek a fiziológiai folyamatoknak és problémáknak a helyrehozásában vesz részt. Tehát ez magyarázza azt is, hogy a CBD olajok használata számos potenciális egészségügyi előnnyel jár.

 

Melyik a legismertebb kannabinoid?

Az egyik legismertebb és leginkább tanulmányozott kannabinoid a CBD, azaz a kannabidiol, amely a kender sűrűn termő virágaiból vonható ki. Ez az anyag a THC-val szemben nem pszichoaktív és nem addiktív, így nincs kábító, bódító hatása sem. Csakis különféle pozitív egészségügyi hatásokkal bír a szervezetre, főleg, hogy természetes eredetű anyagról van szó, melyet többféleképpen is a testünkbe juttathatunk. Például olajként, kapszulaként, tablettaként, illetve krém formájában is kapható és alkalmazható.

Használata sokszínű, többek között alkalmas a stressz csökkentésére, a szorongás és az alvászavar enyhítésére, valamint szerepet játszik a krónikus fájdalom és a gyulladások kezelésében is. Emellett segít az immunrendszert erősíteni és a bőrproblémákat kezelni.

A CBD-n kívül érdemes megismerni a CBG-t is, ami más néven kannabigerolt. Ez egy másik kannabinoid, mely egyelőre kevésbé ismert, de egyre inkább népszerűbbé válik. Számos előnnyel bír ez is, hiszen segít csökkenti a fájdalmat és lassítja a daganatok növekedését, valamint enyhíti a gyulladást és stimulálja a csontképződést és a csont gyógyulását. Emellett ez a vegyület is szerepet játszik a depresszió és a szorongás kezelésében valamint az éberség növelésében.

A két kannabionid közt az a legfőbb különbség, hogy a CBG sokkal alacsonyabb természetes koncentrációban fordul elő a kannabisznövényben, mint a CBD, ezért drágább is. 

Megosztás

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

Buzz

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

  • 2024.03.19

A Petőfi Sándorról és a Márciusi Ifjakról szóló történelmi kalandfilm a nyitóhétvégén 75.551 nézőt vonzott a hazai mozikba, 162.070.136 forint bevételt generálva.