2024. július 15.
Drónos vízi mentési akciót mutatott be a 4iG a Balatonon

Drónos vízi mentési akciót mutatott be a 4iG a Balatonon

Jövőbemutató, életmentésre alkalmas technológiát mutattak be a 4iG Csoport tagvállalatai – a Vodafone Magyarország és a Rotors & Cams – október 3-án, a Balatonon.

4iG Csoport tagvállalatainak együttműködésének és a technológia közjó szolgálatába állításának példája volt ez a technológiai innováció. A szimulált vészhelyzet során a 4iG tagvállalata, a Rotors&Cams, ipari alkalmazásokra fejlesztett, nagy teherbírású drónja demonstrálta annak alternatív felhasználási lehetőségeit és pásztázta a vizet, detektálva egy bajba jutott vitorlást és személyzetét. A drón egy mentőmellényt is szállított, amit a vészhelyzet felé közeledve leoldott magáról, így juttatva el azt a segítségre szorulónak. A mellény kioldásának pillanatában az abba épített IoT-szenzor vészjelzést küldött egy motorcsónakos mentőcsapatnak, továbbítva a mentőeszköz pontos lokációját, hogy a mentőcsapat azonnal a bajbajutott mentésére indulhasson. 

 

Az Internet Hungary idén számos előadás és kerekasztal-beszélgetés keretében járta körbe többek között a jövő technologiáinak felhasználási lehetőségeit, továbbá azt, hogyan képesek e fejlesztések napjaink legnagyobb társadalmi kihívásaira és gazdasági kérdéseire megoldást nyújtani. Bányai Tamás, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója előadásában a társadalmi és gazdasági jelenségekre adott távközlési megoldáskoról is beszélt.

 

„A távközlés folyamatosan keresi a választ a makrotrendek kérdéseire, mint például a munkaerőhiány, fenntarthatóság, energiabiztonság, öregedő társadalom és az internetbiztonság. A megoldások fókuszában pedig hiszem, hogy a technológia, valamint az infrastruktúrát biztosító konvergens hálózatok állnak. A hálózatok legfontosabb tesztelői a lakossági ügyfelek mellett a vállalkozások, akik ezeket a hétköznapokban rendszeresen használják, a futároktól kezdve, az utasszállításon át, az ipari és mezőgazdasági alkalmazásokig bezárólag. A 4iG Csoport a kiemelkedő technológiai képességeire építve a vállalati felhasználás mellett komplex fejlesztésekkel a közjót is szolgálja. Ilyen a most bemutatott, a vízi életmentést megkönnyítő drón is” – mondta el Bányai Tamás.

 

A 4iG Csoport részéről a Vodafone Magyarország képviseletében tartott előadást Pete Gábor, a Vodafone Magyarország szakértékesítési igazgatója, az IoT technológiák és mesterséges intelligencia kapcsolatáról. Fischer Kristóf, a Vodafone Magyarország digitális szolgáltatások és ügyfélélmény vezérigazgató-helyettese pedig arról beszélt, hogyan hat vissza a kognitív folyamatokra a mesterséges intelligencia használata.

 

Az Internet Hungary-n bemutatott, vízi mentésre is használható technológia a jövőben kiegészülhet mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokkal, amelyek a mindennapos mentési és vízi ügyelet során kiszűrhetik a vélt veszélyhelyzetekből a valóban cselekvést igénylő szituációkat, majd riaszthatják az illetékeseket, ezzel jelentősen megkönnyítve az életmentők dolgát.

Megosztás

Sound, ahol mindenki VIP vendég

Buzz

Sound, ahol mindenki VIP vendég

  • 2024.06.26

Óriási partifolyam kavarog majd július 3-6. között a zamárdi szabadstrandon. Most abból adunk ízelítőt, hogy a hazai fronton milyen partybrandek robbantják majd be a négynapos bulit a Heineken Balaton Soundon.