2024. március 29.
Ez volt a lényeg az 1. héten

Ez volt a lényeg az 1. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Kedden lépett életbe az újabb, harmadszori teljes lezárás Angliában, amely március 31-ig marad életben, kétheti felülvizsgálattal. Továbbra is Franciaországban van a legtöbb koronavírusos esetet Európában. Szerdán megkapta az európai engedélyt a Moderna által fejlesztett vakcina is, miközben itthon a hét közepén már az idős otthonokban is oltották a regisztráltakat.

 

Öt ember, köztük egy rendőr halt meg szerdán, amikor az amerikai elnök által feltüzelt tömeg megtámadta a törvényhozás épületét. A Capitolium történetében ez eddig csak egyszer fordult elő ilyen erőszakos esemény, de két évszázada az angol katonák törtek be a kongresszus épületébe. Az alelnök és a szenátorok éppen az elektori szavazatok ünnepélyes összeszámolására készültek, amikor a Fehér Ház előtti tüntetésről átvonulók áttörték a felkészületlen rendőri védelmet. Mindentől függetlenül csütörtökön hajnalban Bident formálisan is az Egyesült Államok 46. elnökének nyilvánították, a helyi rendőrség vezetője lemondott. Miközben az FBI hajtóvadászatot folytat a csőcselék vezérei ellen, a kongresszus azt tervezi, hogy megindítja Trump ellen a második bizalmatlansági indítványt, ami még az USA egyetlen elnökével sem fordult elő. Ugyanakkor még az sincs kizárva, hogy az alkotmány 25. kiegészítésének értelmében Pence alelnök átveszi a hatalmat az elnök beszámíthatatlansága miatt.  

 

Egy telefonos közvélemény-kutatás szerint a japánok közel 80 %-a úgy véli, hogy az idén nyárra halasztott tokiói olimpiát és paralimpiát törölni kellene, vagy ismét el kellene halasztani. 

 

A hét száma: 88.000.000
Ennyi követőjéhez nem szólhat többé Donald Trump, miután a Twitter végleg felfüggesztette a fiókját pénteken.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.