2024. március 29.
Még nem szed C- és D-vitamint? Tudja meg, miért kellene!

Még nem szed C- és D-vitamint? Tudja meg, miért kellene!

Mind a D-, mind a C-vitamin esetében kimutatható, hogy hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, és ezzel együtt segítenek, hogy ellenállóbbá váljunk a betegségekkel szemben.

Ha minden nap viszünk be a szervezetünkbe legalább 200 mg C-vitamint, akkor akár magunkon is tapasztalhatjuk a hatást, ugyanis ez a vitamin nagymértékben járul hozzá immunrendszerünk normál működéséhez, de többek között a bőrünk állapotának a javulását is megfigyelhetjük.  A D-vitamin szintén képes hozzájárulni az egészséges immunrendszerhez, így mindkét vitamin segíthet abban, hogy fel tudjuk venni a harcot a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Tehát nem csak betegség alatt érdemes szedni C- és D-vitamint, hanem folyamatosan, az év minden időszakában.

„A modern élelmiszeripari technológiák megjelenésének köszönhetően, valamint a termőföldek alacsony tápanyag szintje miatt már a zöldségek és a gyümölcsök sem tartalmaznak annyi vitamin és ásványi anyagot, hogy ellássanak minket megfelelő mennyiségben.  Testünk ráadásul csupán csak néhány vitamint képes előállítani.  Arról nem is beszélve, hogy némelyek termelése az életkor előrehaladtával drasztikusan csökken, a bevitt, elfogyasztott hasznos tápanyagok felszívódása pedig egyre rosszabb hatásfokú. Ahhoz tehát, hogy megőrizzük az egészségünket, odafigyelő táplálkozásra, megfelelő étrend-kiegészítők fogyasztása szükséges. Az étrend-kiegészítők szedése ugyanis ma már nem elkerülhető” – mondja Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

 

Tegyünk az izmokért és a csontokért
A C- és a D-vitaminra egyaránt igaz, hogy segítenek a csontjaink normál állapotának fenntartásában. A C-vitamin azáltal éri el ezt a hatást, hogy nagy mértékben segíti a kollagén képződést a szervezetben, így nemcsak a csontok, de a porcok és a fogíny egészségét is segít megőrizni. A D-vitaminnak szintén nagy szerepe van a csontok és a fogak egészségének fenntartásában, sőt, ezzel a vitaminnal még az egészséges izomfunkció fenntartásához is hozzájárulhatunk.

 

Pörgessük fel az agyunkat
A vitaminok a szellemi működésünket is képes támogatni. A C-vitamin például hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a testünk energiatermelő folyamatait is segíti, miközben csökkenti a fáradtságot és a kifáradást. A stresszes időszakokban kifejezetten érdemes szedned ezt a vitamint, hiszen képes hozzájárulni az egészséges pszichológiai funkció fenntartásához is.

 

És mégis honnan jönnek ezek a vitaminok?
Szerencsére a C-vitamin rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálható, ami örvendetes, hiszen legtöbb emlős állattal ellentétben az emberi szervezet már nem tudja ezt az igen fontos vitamint előállítani. Hiába fogyasztunk azonban megfelelő mennyiségben akár minden nap belőlük, többre lenne szükség belőle, márcsak azért is mert nagyon sok mindenre tudja hasznosítani a szervezetünk.  Példaképpen, 5 kilogramm citromot kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy napi 2 gramm C-vitaminhoz jussunk, így mindenképpen érdemes külső forrásból is pótolnunk étrend-kiegészítők segítségével. Szerencsére a C-vitamin vízben oldódó vitamin, így bátran szedhetjük, az sem baj, ha nagyobb mennyiségben jut be a szervezetünkbe, mint amennyit hasznosítani tudunk.

A D-vitamin ezzel szemben zsírban oldódó vitamin, mely viszonylag kevesebb élelmiszerben található meg és akkor is kis mennyiségben. Nyáron persze könnyen hozzájuthatunk, ha sokat tartózkodunk a napon, azonban a napfényhiányos hónapokban, vagy például irodai munkát végzőknek, amennyiben kevés lehetőségük van napra menni, akkor nagyon oda kell figyelni rá, hogy elegendő D-vitamint vigyenek be a szervezetükbe külső forrásból.  A júniust, júliust, augusztust, esetleg a szeptembert leszámítva pedig már elkerülhetetlen mindenki számára az étrend-kiegészítővel történő pótlása.

Megosztás