2024. március 29.
A legősibb és legfiatalabb kórokozó szorításában

A legősibb és legfiatalabb kórokozó szorításában

Napjainkban az emberiség egyidejűleg szenved a legősibb és a legfiatalabb kórokozók pusztításától. 4000 év óta velünk él a mycobacterium leprae, ugyanakkor szenvedő tanúi vagyunk annak, hogy totális rohamot indít a legfiatalabb, a Covid-19 nevű vírus is.

Miközben szakemberek tömege a laboratóriumokban, illetve az egész emberiség is a maga eszközeivel hősiesen harcol a koronavírus előretörése ellen, egy másik fronton elszánt utóvédharc folyik a tudományos szempontból ugyan már kiismert és potenciálisan legyőzött, valójában mégis tömegeket megnyomorító, ellehetetlenítő és folyamatosan újabb megbetegedéseket produkáló leprával szemben is. Lássuk, miben különbözik ez a két kór!

 

A Covid-19-cel nemrég szembesült és azt még most kezdi megismerni a tudomány. ⇔ A lepra évezredek homálya után tudományos szempontból közel másfél évszázada (Armauer Hansen 1973-ban izolálta a kórokozót) már teljesen körülírt, 50 éve pedig kiváló gyógyszerekkel nyomtalanul gyógyítható.

 

A Covid-19 további útjának hossza és mikéntje ma még beláthatatlan. ⇔ A leprának rég mögöttünk kellene már lennie, és ma már elő sem volna szabad fordulnia a Földön.

 

A Covid-19 esetében bárki lehet a „hunyó”: azaz olyan személy is fertőzhet, akinek nincsenek tünetei.  Elvileg bármelyikünk fertőzhet és fertőződhet. ⇔ A lepra kórokozója csak enyhén fertőz, és az emberiség 95%-ára semmilyen hatással nincs, mert alapvetően immunis vele szemben.

 

A Covid-19 fertőzésének ereje egyelőre a legszigorúbb elkülönítést és védekezést követeli meg. ⇔ A leprával szembeni, évezredeken át egyetlen lehetséges megoldásként alkalmazott elkülönítés már régen legyengítette a kórokozót.

 

A Covid-19 elleni harc fő területe jelenleg a tudományos kutatás. ⇔ A könnyen gyógyítható lepra ellen még mindig a legszerteágazóbb módokon, a logisztika eszközeivel, a fejekben élő tudatlanság oszlatásával, jogvédelemmel, illetve széles társadalmi síkon küzdenek a világ lepraszervezetei, így a Lepramisszió is.

 

A Covid-19 mielőbbi hatásos megállításától a mindennapi élet alapvető működése függ. ⇔ A lepráról ugyanakkor még mindig csak reméljük, hogy néhány évtizeden belül végképp sikerül eltüntetni, de ehhez még nagyon hosszú út vezet.

 

A tudomány elszántan küzd a Covid-19 elleni védőoltás kifejlesztéséért. ⇔ A lepra esetében ez nem egy hirtelen, egyetemesen ránk törő szükség kihívására történik, hanem több évezred folyamatos nyomorúságának lezárására.

 

A Covid-19-cel szemben még a mi konszolidált kultúránkban is szükséges a fokozott tisztálkodás fontosságára figyelmeztetni. ⇔ A lepra esetében a minimális tisztálkodás lehetősége és az alapvető tiszta ivóvíz biztosítása a mélyszegénységben tengődőket is megmenthetné a betegségtől. Mégis a Földön minden második percben diagnosztizálnak valakit leprával.

 

Megosztás