2021. január 27.
Milyen legyen a jobb kapitalizmus?

Milyen legyen a jobb kapitalizmus?

A Business Insider vezetője, Henry Blodget az üzlet, a technika és a média világának legnagyobb nevei előtt fejtette ki nézeteit a kiadó éves konferenciáján egy lehetséges jobb kapitalista modellel kapcsolatban. Elmondta véleményét arról is, hogy a vállalkozásoknak nagyobb szerepet kellene kapnia a gazdaságban. 

 

Prezentációjában Blodget azt taglalja, hogy az üzleti világnak ugyan továbbra is szüksége van arra, hogy szem előtt tartsa saját részvényeseit, ők képezik a gazdaság elitjét, de az is szükséges, hogy a munkavállalóknak, a vásárlóknak és a társadalomnak is jobban előtérbe kell kerülniük. Ezeket az elveket ugyan évtizedek óta hangoztatjuk, de nincs előrelépés.

 

Íme néhány fontosabb észrevétele:

  1. Blodget (fenti képen) szerint „a részvényesi kapitalizmus” évtizedek óta a gazdasági modellünk része. De „negyven éve a hűbérurak és hűbéresek országává tett bennünket ez a módszer.”
  2. A „részvényesi kapitalizmus” helyett a vezérigazgató szerint van egy jobb definíció is: „értékteremtés a részvényeseknek, munkavállalóknak, vásárlóknak és a társadalomnak”. Szerinte manapság a részvénytulajdonosok elitje aránytalanul nagy mértékben részesül a megteremtett értékekből.
  3. Kritizálta a „leszivárgó” nyereségek ideáját, miszerint, ha a gazdaság csúcsán állóknak jobban megy, akkor az alattuk és a legalul lévők számára is sokkal több szivárog. A befektetések és nyereségek szivárgása valójában egy nagyon lassú folyamat, amely egyáltalán nem mindenki számára jelent növekvő előnyöket.
  4. A munkahelyteremtés nemcsak a munkáltatók, hanem a fogyasztók oldaláról is történik. A Business Insider példáját kiragadva, a vezérigazgató elmondta, a kiadvány képes elnyerni és fenntartani növekedését, támaszkodva előfizetőire, hirdetőire és olvasóira (azaz egy jól működő vállalkozás önmagában képes hozzájárulni a munkahelyek bővítéséhez).
  5. Helyeselte azokat a lépéseket, amelyeket cégek, mint az Amazon, és városok, mint Seattle tettek meg legutóbb: növelték a minimálbéreket 15 dollárra óránként. Blodget bemutatott olyan adatokat is, amelyekből kiderült, hogy az állások 40%-a még mindig kevesebbet fizet ennél az összegnél. Szerinte szükséges a béremelés, ha azt akarjuk, hogy fogyasztók is részt vegyenek a jobb kapitalizmus megalkotásában. Sok „rendkívül magas minőségű termék” már elérhető lenne a lakosság számára is, de a fogyasztóknak mégis aránytalanul sokat kell küzdeni azért, hogy a szükséges pénzt előteremtsék a megvásárlásukhoz. Azaz a béremelés elengedhetetlen.
  6. A megoldás tehát gazdaságunk problémájára a „jobb kapitalizmus”. A BlackRock vezetőjére, Larry Finkre hivatkozva kijelentette: a vállalatok feladata „együttműködni a társadalommal”.

Az előadás visszanézhető ezen a videón.

Megosztás