2024. március 28.
Középen vannak a magyar gyerekek a szégyenlistán

Középen vannak a magyar gyerekek a szégyenlistán

A dél-európai országokban - Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Cipruson - a legnagyobb az elhízott és kövér gyerekek aránya az európai kontinensen, a legkevésbé elhízottak a tádzsik, a türkmén, a kazah és a dán gyerekek, az Egészségügyi Világszervezet legújabb adatai szerint.

Az ENSZ szakosított szervezete honlapján tette közzé a gyermekkori elhízást 2008 óta figyelemmel követő programjának (Childhood Obesity Surveillance Initiative) az európai térségre vonatkozó előzetes adatait. Az 53 államot felölelő térség 38 országában mintegy 250 ezer 6-9 éves gyermek súlyát mérték meg és táplálkozási szokásaikat vizsgálták.

A legkövérebbek a gyerekek Cipruson, ahol mind a fiúk, mind a lányok 43 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Görögországban a fiúk 42, a lányok 38, Spanyolországban a fiúk 42, a lányok 41, Olaszországban a fiúk 42 és a lányok 38 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A legkevesebb kövér gyerek az európai térséghez sorolt Tádzsikisztánban, Türkmenisztánban és Kazahsztánban (5-17 százalék), valamint Dániában (18 százalék) van.

A magyar gyerekek harmadával van baj

A magyar gyerekek a középmezőnyhöz tartoznak, a 6-9 éves fiúknak és lányoknak is a 28 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

Joao Breda, a WHO európai irodájának illetékese az elhízásról Bécsben zajló európai kongresszuson az adatokat ismertetve elmondta, hogy a magas arányok ellenére a dél-európai országokban sikerült csökkenést elérni az elhízott gyermekek arányában az előző mérések óta a probléma megoldását célzó jelentős erőfeszítésekkel.

Az illetékes szerint a probléma fő oka, hogy a dél-európai gyerekek kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek, sok cukrozott üdítőitalt és más édesített italt, valamint édességet fogyasztanak, sokat nassolnak, miközben alig mozognak.

(MTI)

Megosztás