2024. április 18.
Amikor a bankok húzzák a rövidebbet: csúcsra jár a közösségi hitelezés

Amikor a bankok húzzák a rövidebbet: csúcsra jár a közösségi hitelezés

Bizonyos becslések szerint a peer-to-peer hitelezés 2023-ra elérheti a 290 milliárd dolláros volument. Kína egyeduralkodó a piacon, a bankok kétségbeesetten küzdenek az ügyfelekért, Angliában már sikerült korlátozást elérniük.

A közösségi finanszírozás drámai léptékben növekedett az elmúlt évtizedben, különösen az üzleti szektorban. Az erre épülő, úgynevezett peer-to-peer (p2p) üzleti hitelezés alapjaiban látszik megreformálni a hagyományos banki kölcsönök rendszerét – írja elemző cikkében a LearnBonds.com brit gazdasági portál.

 

Mi is egyáltalán a p2p hitelezés?
A p2p-t Magyarországon még kevésbé ismert üzleti trend, de azért egyre többen élnek itthon is ezzel a módszerrel. Magyarra személyközi hitelezésnek lehet fordítani, ami egyenrangú felek közötti kölcsönt, vagy egyszerűen csak közösségi hitelezést jelent. A felek között közvetlenül, a klasszikus pénzintézetek, bankok nélkül valósul meg a tranzakció.  Sok kis- és középvállalkozás használja, mert a hagyományos banki kölcsönhöz képest kedvezőbb feltételek mellett, gyorsabban jutnak készpénzhez. A hitelnyújtókra az igénylők online találnak rá, lényegében egy árverésen választják ki a számukra legkedvezőbb megoldást. Persze, ha két fél ismeri egymást, működtek, dolgoztak már együtt, akkor kimaradhat az árverős rész.

A rendszer a 2008-as pénzügyi válság idején indult be, ekkor a bankok csökkentették a magánszemélyek és kisvállalkozások hitelfelvételi lehetőségeit. Ez teremtette meg az alapot a modern peer-to-peer platformokhoz, amelyek eltávolították a bankokat az egyenletből és összekapcsolták a hitelezőket a hitelfelvevőkkel, kifinomult számítógépes algoritmusok segítségével. Ez a módszer akár három-négyszeresére növelheti a hitelezők megtérülési rátáját a hagyományos banki modellekhez képest. A kisbefektetőknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy ezek hitelek, nem pedig megtakarítási lehetőségek. Ezeket a fedezetlen kölcsönöket nem védik intézményi szinten az Európában és az Egyesült Államokban a válságot követően bevezetett pénzügyi garanciarendszerek.

 

Növekvő számok és csalások
A p2p platform jelenleg a pénzügyi iparág egyik leggyorsabban növekvő ágazata. A Statista közösségi finanszírozással foglalkozó oldal piaci felmérése szerint a sikeres alternatív hitelek száma az üzleti szegmensben elérheti a 41,7 milliót ebben az évben. Ez 4,3 millióval több az előző évhez képest. A hitelek számának folyamatos növekedése várhatóan folytatódik, 2023-ig elérheti az 50,6 milliót az egész világon. A LearnBonds.com előrejelzései szerint 2023-ra az üzleti peer-to-peer piac globálisan elérheti 290,1 milliárd dolláros értékét. Az Egyesült Királyság legnagyobb peer-to-peer hitelezőjét, a Funding Circle-t tavaly júliusban arra kötelezték, hogy a növekedési céljait 20 százalékkal csökkentse, mert annyira csökkent a hagyományos hitelkereslet.

Megdöbbentő adata, hogy Kína a p2p hitelezés piacának 95 százalékát birtokolja. Az elmúlt nyolc évben az ország hitelezési piaca hihetetlen növekedési rátákat tanúsított. Ezt a gyors emelkedést azonban a gyenge szabályozási felügyelet jellemezte. A kínai hatóságok számos szabálytalanul működő céget találtak, az Ezubao nevű vállalat alapítóját nemrég börtönbüntetésre és 15,3 millió dolláros büntetésre ítélték csalás miatt. 2016-ban még 2680 cégnek volt engedélye p2p hitelt nyújtani, 2019-ben ez a szám visszaesett 343-ra, miután kitisztították a piacot. Ennek ellenére a kínai üzletemberek körében idén várhatóan 201 milliárd dolláros értékre emelkedik a kölcsönök nagysága. Ez pedig több mint huszonötszöröse az Egyesült Államok piacának, amely a világon a második legnagyobb. A harmadik helyen az Egyesült Királyság áll, 2,6 milliárd dollárral.

Megosztás