2024. március 28.
Gyurta Dániel visszavonul

Gyurta Dániel visszavonul

Az olimpiai bajnok magyar úszó befejezte versenyzői pályafutását. Jelképesen egy utolsó, 50 méteres úszással zárta le karrierjét.

Bejelentette visszavonulását kedden Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó - közölte az MTI.

„A mai nappal sportolói pályafutásomat hivatalosan befejezem!” - mondta kedden a Komjádi uszodában a 28 éves klasszis versenyző könnyeivel küszködve. „Talán életem legnehezebb pillanata ez most, de be kellett látnom, hogy azt a sok nehézséget, ami engem az utóbbi időben hátráltatott, nem tudom legyőzni.” Hozzátette, hogy mindig mindent beleadott, százszázalékosan végezte az edzéseket az elmúlt években is, de már a versenyeken nem tudott a korábbi szinten teljesíteni.

Gyurta Dániel jelképesen egy utolsó, 50 méteres úszással zárta le karrierjét: Wladár Sándornak, az úszószövetség elnökének sípszavára, hét gyermekkel közösen teljesítette a távot.

Gyurta Dániel a Komjádi uszodában 2018. március 27-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

„Azt fontos megjegyezni, hogy csak a versenyzéstől vonulok vissza, az úszástól soha. Valószínűleg már holnap medencébe ugrok” - mondta Gyurta, aki a jövőjét illetően nem aggódik. Jelezte, 2016 óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja, és ezt nagyon élvezi és a jövőben is komoly feladatokat ad neki. Ezentúl pedig biztos benne, hogy azt az energiát, amit az elmúlt 25 évben a versenyszerű úszásba ölt, majd a civil életben is hasznosítani tudja. Megjegyezte, hogy pontosan még nem tudja, milyen szerepkörben marad az úszás mellett, abban viszont biztos, hogy edző nem lesz.

Az UTE úszója első kiugró sikerét 15 évesen, a 2004-es athéni olimpián érte el, amikor ezüstérmet nyert férfi 200 méteres mellúszásban. Kisebb hullámvölgyet követően a 2009-es világbajnokságon megnyerte kedvenc távját, majd 2011-ben és 2013-ban is megvédte címét. A 2012-es londoni játékokon olimpiai aranyérmet nyert világcsúccsal, 2010-ben és 2012-ben pedig Európa-bajnok lett.

Megosztás

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

Hello Sport

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

  • 2024.03.19

A hétvégén immár 30. alkalommal rendezték meg a havas sportok nagy szezont lezáró eseményét, a Dockyard Havas Szezonzárót az ausztriai Kreischbergen. A jubileum és március 15. apropóján a sportversenyek mellett egy közös ünnepi lecsúszást is megrendeztek, melyen több száz magyar csúszott le együtt az emlékező menetben.