2020. augusztus 13.
Szombaton Szomolyán ismerkedhetünk a kaptárkövekkel

Szombaton Szomolyán ismerkedhetünk a kaptárkövekkel

A programra kilátogatók geotúrákon és szakmai előadásokon ismerhetik meg a kaptárköveket, valamint egy fotókiállítás is látható a Bükkalja kőkultúrájáról.

Szombaton rendezik Szomolyán a változatos programokkal, szakmai rendezvényekkel gazdagított kaptárkőnapot. Az eseményt helyi termelők, kézművesek, nemzeti parki védjegyes termékek, tájjellegű ételek, borok és színpadi műsorok bemutatója színesíti - közölte az MTI-vel a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A kaptárkövek a környezetükből kiemelkedő sziklák, kőtornyok felületébe faragott fülkék, néhol a fülkéken kívül még kőbe vésett csatornák, lyukak, kőüstök, sziklahelyiségek is fellelhetők. A képződmények legnagyobb számban Szomolyán találhatók.

Nagy Júlia osztályvezető közlése szerint a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága mellett a Kaptárkő Egyesület és a szomolyai önkormányzat szervezi a rendezvényt.

A programra kilátogatók a Bükk-vidék Geopark egyik első szakmai programjaként szervezett geotúrákon és szakmai előadásokon ismerhetik meg a kaptárköveket. A Kaptárkő napon fotókiállítás is látható a Bükkalja kőkultúrájáról és szakvezetett buszos túra indul a kaptárkövekhez.

Az osztályvezető közölte: a kaptárkőnek nevezett geológiai különlegességek a bükkaljai kőkultúra részeként felkerültek a hungarikumok listájára.

A fülkés sziklák legnagyobb számban a Bükkalján fordulnak elő, ott 41 lelőhelyen 82 sziklaalakzaton 479 fülkét nyilvánított védetté egy korábbi miniszteri rendelet. A kaptárkövek kisebb csoportja Pest megyében a Tétényi-fennsíkon, a Budai-hegységben, a Pilisben és a Visegrádi-hegységben lelhető fel - ebben a térségben 31 sziklaalakzatba vésve 86 fülke vált ismertté -, és néhány szórványlelőhely is előfordul Abaújszántó, Salgótarján, Csákvár és Tihany környékén.

Megosztás

Egyre több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a magyar fiatalok

Hello Ország

Egyre több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a magyar fiatalok

  • 2020.07.8

A fiatalabbak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, a paradicsom és az eper a kedvenc, tarol a csirkehús, növekszik a halfogyasztás – derült ki a Fény Utcai Piac 2200 fős, hazai gyümölcs-, zöldség-, tej-, hal- és húsfogyasztási szokásokat vizsgáló felméréséből. A Piac júliusban nagyszabású jótékonysági kezdeményezést is indít.