2024. március 29.
Ne krémezzük, kullancscsipesszel szedjük ki a kullancsot!

Ne krémezzük, kullancscsipesszel szedjük ki a kullancsot!

Mindig jegyezzük fel a kullancs csípésének helyét és idejét, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról.

A kullancscsípés megelőzése érdekében olyan helyen, ahol kullancsok fordulhatnak elő, kullancsriasztó szereket kell használni, amelyek széles választékban elérhetőek a kereskedelemben.

A „kullancsgyanús” területről való hazaérkezés után nagyon fontos a test mielőbbi gondos átvizsgálása, különösen azokon a területeken, ahová a kullancsok előszeretettel befúrják magukat, így például a hajlatok, a deréktájék, a fül mögötti rész. Mivel a kullancs a vérszívás megkezdésekor anyajegyre is hasonlíthat, ezért figyelmes keresésre van szükség – hangsúlyozza a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya közleményében.

Amennyiben kullancsot találunk a bőrbe fúródva, nem kell megijedni és azonnal orvoshoz fordulni, hanem az élősködőt mielőbb el kell távolítani, így akadályozhatjuk meg, hogy kórokozó jusson a szervezetünkbe. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs mihamarabbi felfedezésének és eltávolításának fontosságát!

A kullancsok eltávolításához patikában kapható kullancscsipeszt használjunk. A bőrhöz a lehető legközelebb kell óvatosan megfogni az élősködőt és határozott mozdulattal eltávolítani. Ezt a műveletet próbáljuk úgy végezni, hogy a testét ne nyomjuk össze, mert a megbetegedésekért felelős kórokozók a kullancs béltartalmában találhatóak, így amennyiben a kullancs testét kiszedés közben roncsoljuk, durván rángatjuk, visszaöklendezheti a fertőző béltartalmát, ezzel a fertőzés létrejöttét elősegítenénk. Szintén hasonló, nem kívánatos eredménnyel járhat a kenőcsök, krémek, folyadékok használata, ha ezekkel bekenjük a kullancsot a könnyebb eltávolítás reményében.

Előfordul, hogy a kullancs kiemelésekor a bőrben marad az apró, visszahajló horgocskákkal rögzült szájszerv, de ez már a kórokozó-átvitel szempontjából veszélytelen. Ha nem tudjuk kivenni, akkor apró „szálkaként” viselkedik, így idővel magától kilökődik a bőrből.

Mindig jegyezzük fel a kullancs csípésének helyét és idejét, hogy az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathassuk a kullancscsípés időpontjáról. A kullancs eltávolítása után akkor szükséges orvoshoz fordulni, ha a kullancscsípéssel összefüggő bőrtünetet észlelünk, ekkor viszont ez elengedhetetlen.

A kullancsok többféle betegséget terjeszthetnek, hazánkban leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás. Utóbbi ellen védőoltás a gyógyszertárakban elérhető, mely a leghatékonyabb védelmet biztosítja. A vírusos agyhártyagyulladás kórokozója elleni védettség kialakításához több oltás szükséges, a védőhatás hosszú távú fenntartására pedig emlékeztető oltások szükségesek.

Ne feledkezzünk meg a kutyák és macskák kullancscsípéssel szembeni védelméről sem, mely spot-on (cseppenthető) készítményekkel, irtószerrel impregnált nyakörvekkel biztosítható.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.