2020. augusztus 13.
Győr környékén a héten irtják a szúnyogokat

Győr környékén a héten irtják a szúnyogokat

A kifejlett szúnyogok számát csökkentő esti permetezést május 7-én kezdik országszerte. Mivel a szer a méhekre veszélyes lehet, a méhészeket a héten elkezdik tájékoztatni.

Második hetébe lép a katasztrófavédelem által irányított központi, biológiai szúnyoggyérítés - tájékoztatta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője hétfőn az MTI-t.

Mukics Dániel közleményében ismertette: a múlt hétre tervezett 6300 hektárból 6000 hektárnyi vízfelületre juttatták el a szakemberek a kizárólag a szúnyoglárvákat elpusztító baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt. A Mohács térségében elmaradt 300 hektáron ezen a héten pótolják a munkát.

Ezen a héten Győr, Komárom és Mosonmagyaróvár térségében csökkentik a szúnyoglárvák számát ezer hektáron.

A nyárias időjárás miatt az ország több pontján megindult a csípőszúnyogok rajzása. A kémiai eljárást, vagyis a kifejlett szúnyogok számát csökkentő esti permetezést május 7-én kezdik. Hangsúlyozta: az ehhez használt irtószer emberekre, növényekre és melegvérű állatokra veszélytelen. Az irtószerből hektáronként fél litert használnak a permetezéshez, a szer ebben a koncentrációban veszélytelen. A kémiai szúnyoggyérítést kizárólag lakott területen végzik az esti órákban. Mivel a szer a méhekre veszélyes lehet, a méhészeket a héten elkezdik tájékoztatni.

A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés aktuális heti ütemterve folyamatosan elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Megosztás