2024. március 29.
A Babel séfje nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

A Babel séfje nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

Február 5-én lezajlott a Bocuse d’Or hazai döntője, amelynek a Sirha Budapest adott otthont. A versenyt Veres István, a Babel étterem séfje nyerte, ő képviselheti Magyarországot az észtországi európai válogatón.

A magyar Bocuse történelem eddigi legkiélezettebb versenye zajlott ma a Sirhán, mind a hat versenyző a Bocuse szellemiségnek teljes mértékben megfelelő versenyétellel készült. A csapatoknak a szokásos módon két ételt kellett elkészíteniük, 5 óra 35 perc alatt.

 

A versenyételekről

A versenyzőknek egy meleg előétel jellegű halételt és egy meleg főfogás jellegű húsételt kellett készíteniük. A haltéma kötelező alapanyaga 6 db egész pisztráng, egy üveg Törley Chardonnay Brut, valamint egy meglepetés zöldség, amely csak tegnap délután derült ki, a METRO piacán, ahol a versenyzők beszerezték a főzéshez szükséges zöldségeket. Ez végül a fejesképoszta lett.

A hústéma kötelező alapanyagai a következők voltak: 7 db fürj (májjal és szívvel együtt), 2 db kacsamáj és egy üveg vörösbor. A fürjeket egészben kellett felhasználni. Az elkészítés módját és a téma feldolgozását a versenyzők szabadon dönthették el. A pecsenyéstálon való bemutatás során az elkészült fürjeknek felismerhetőnek kellett lenniük (fél vagy egész fürj formájában). A tálalás során a tálról a tányérok mindegyikére egy fél fürjnek és 3 köretnek kellett kerülnie. Egy köretnek fürjtojással kellett készülnie, két köret pedig csak zöldségeket és magokat, gabonákat tartalmazhatott. A témához két szósz, mártás kötelezően készítendő volt.

Az alapanyagokat, azaz a fürjet, a kacsamájat, a pisztrángot és a zöldségeket a Metro Magyarország biztosította.

 

A versenyen mind a hat séf és segítője magas színvonalú munkát prezentált. A zsűriben a szakma kiváló szakemberi foglaltak helyet, valamit két igazi Bocuse legenda, Odd Ivar Solvold és Ørjan Johannessen. Utóbbi 2015-ben megnyerte a lyoni Bocuse d’Or világversenyt, előbbi pedig coach-ként állhatott a dobogó legmagasabb fokára Lyonban.

 

A zsűri elnöke Hamvas Zoltán és Bíró Lajos volt, a kóstolózsűriben a következő séfek foglaltak helyet: Sárközi Ákos, Szulló Szabina, Barna Ádám, Odd Ivar Solvold, Ørjan Johannessen, Pesti István, Tivadar György, Adamek Balázs, Krasznai Norbert és Dinnyés Csaba. A konyhai zsűri elnöke minden idők legsikeresebb magyar Bocuse d’Or versenyzője, Széll Tamás, valamint Volenter István, a magyar csapat jövőbeni coach-a volt.

 

Széll Tamás rövid összegző beszédében elmondta, hogy nagyon komoly fejlődést lát a hazai Bocuse történetben, minden alkalommal színvonalasabb versenynek lehetünk tanúi. Könnyid László, az MTÜ turizmus stratégiai vezérigazgató helyettese hozzátette, jó látni, hogy nagyon komoly utánpótlás van a magyar idegenforgalomban és vendéglátásban.

 

Az első három helyezett a következő:

1.      Veres István és Molnár Bence commis (Babel)

2.      Kelemen Roland és Fenyő Nándor commis (Hunguest Hotel Aqua-Sol)

3.      Haraszti Zsolt és Kocsis Patrik commis (Societé)

Veres István séf és Molnár Bence commis számára ma megkezdődött a visszaszámlálás a Bocuse d’Or európai válogatójára, amelyet május végén rendeznek majd az észt fővárosban.

 

Az eredményhirdetésen több különdíjat is kiosztottak, ezek a következők voltak:

A S.Pellegrino Fenntarthatósági különdíját Kelemen Roland kapta.

A Nespresso legjobb konyhai munkának járó díját Veres István vehette át.

A Hungexpo a legjobb csapatmunka díját Haraszti Zsoltnak adta.

A legjobb halételnek járó díjat Kelemen Roland, a legjobb hústálnak járó díjat Haraszti Zsolt vehette át a Metrótól.

A legjobb commis-nak járó díjat szintén a Metro adta át Molnár Dávidnak.

 

Fényes Hunguest Hotels sikerek
Amellett, hogy Kelemen Roland, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Aqua-Sol szakácsa 2. helyezést ért el a magyarországi Bocuse d'Or döntőjén, a szállodalánc szakácsai is diadalmaskodtak. Szokás szerint megrendezték ugyanis a Sirha Budapest Desszert Versenyt is, amin Vaszilovics Ádám (Hunguest Hotel Pelion) és Szőke Adrienn (Hunguest Hotel Helios) cukrászok ezüstérmet szereztek.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.