2024. március 28.
Mi foglalkoztatja manapság a CEO-kat?

Mi foglalkoztatja manapság a CEO-kat?

A  GZERO Media Business in 60 Seconds című videósorozatában a világ egyik legelismertebb tanácsadó cégének, a McKinsey-nek globális vezetőjét kérdezték arról, mit gondolnak a vállalatvezetők a klímaváltozásról.

Kevin Sneader arról is beszélt, miért nő a 21. században stakeholderek szerepe a shareholderekkel szemben.

 

„Komolyabban veszik a CEO-k a klímahelyzetet?”
A válasz: igen. Elsősorban azért, mert nő a fenyegetettség, és ez egyértelműen látszik a statisztikákból és adatokból. Másodsorban azért, mert már világos, hogy nem elég, ha csak az egyének szintjén történik a paradigmaváltás, hanem rendszerszerű változásokra van szükség. Harmadszor, ez egy regresszív folyamat. Egyre többen aggódnak, mert látják, hogy azokat sújtja majd a legerősebben, akik a legkevesebbel tudnak hozzájárulni a változáshoz. Negyedszer, földrajzilag is azok a legveszélyeztetettebbek, ahol a gyártás folyik. Ötödször, ma már egyre elfogadottabb, hogy ez egy dinamikusan változó terület: folyamatosan alakul át a fenyegetettség természete. Mindezt figyelembe véve, hogy maradhatna tétlen egy vállalatvezető?

 

„Mitől nő a stakeholderek szerepe a shareholderekkel szemben?”
Egyre elfogadottabb tény, hogy az egyenlőtlenségi olló bezárul az országok között, és inkább az országokon belül nyílt ki. A regionális, mi több lokális felé is van egy elmozdulás, ami mindenkit érint az ellátási láncban. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy nemcsak az üzleti világ és a társadalom között változtak meg a bizalmi viszonyok, de a társadalmi intézmények között is. Ebből pedig igen is ki kell vennünk szerepünk. Már csak azért is mert a technológia fejlődése megváltoztatja a munkahelyeket, és már nem lehet a munkaerőt magától értetődőnek tartani. Egyértelműen más nézőpontra van szükség.

 

„Mi foglalkoztatja manapság a CEO-kat?”
A legfontosabb kérdés, hogy mi a küldetésem, és azt hogyan magyarázom el a világnak. Másfelől azt sem árt eldönteni, hogy kinek vagyunk felelősekért a befektetéseinkért és az azokból származó bevételekből. Ki profitál mindebből? Hogyan érzünk azzal kapcsolatban, ahogy felosztjuk a hasznot? A munkaerő helyzete folyamatosan változik a rohamosan fejlődő technológiának. Ehhez úgy kell viszonyulnunk, hogy közben ne feledkezzünk meg az alkalmazottak helyzetéről és részesedéséről. Ebben kell megtalálnia a maga helyét egy 21. századi cégvezetőnek.

 

Megosztás