2024. március 28.
Megnyitották a tavaszt a kihajtási ünneppel Hortobágyon

Megnyitották a tavaszt a kihajtási ünneppel Hortobágyon

Idén nyáron 393 bivaly, 2742 szürkemarha, 250 ló és 1520 rackajuh legel a hortobágyi pusztán; hozzájuk csatlakozott a nemzeti park 776 rackája.

Kánikulai melegben rendezték meg Hortobágyon szombaton a puszta tavasznyitó rendezvényét: a világörökségi napot, a Szent György-napi kihajtási ünnepet és a kézműves vásárt.

A Hortobágyi Nemzeti Park, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. és a település önkormányzata a Szent György-napi kihajtási ünnephez kapcsolódva az idén már második alkalommal tartotta meg a kézműves vásárt, és a Világörökségünk, a puszta napja elnevezésű rendezvényt, amelynek a díszvendége ebben az évben egy másik magyar világörökségi helyszín, a Pannonhalmi Bencés Apátság volt.

Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az egész napos rendezvény ráirányítja a figyelmet a pusztára, mint világörökségi helyszínre.

Hozzátette: a néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek fogadása vagy a juhbemérés is.

Csikós bemutatót tart a hortobágyi Kilenclyukú hídnál a Szent György-napi kihajtási ünnepen 2018. április 28-án.
Fotó: MTI/Mónus Márton
 

Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője a kihajtási ünnep kapcsán megjegyezte: a gazdag állattartó tradíciókkal rendelkező Hortobágyon kiemelkedően fontos a Szent György-napi kihajtási ünnep, ahol a pásztorokkal és állatokkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A hagyományokhoz híven szombaton a kilenclyukú hídon áthajtották a jószágokat, átvonultak a csergető csikósok, a híres pusztaötös, miközben a híd lábánál legelészett a szürkemarha gulya.

Medgyesi Gergely Árpád tájékoztatása szerint 393 bivaly, 2742 szürkemarha, 250 ló és 1520 rackajuh legel az idén nyáron a hortobágyi pusztán, hozzájuk csatlakozik a nemzeti park 776 rackája.

A puszta napján a híres hortobágyi csárdában hamisítatlan pusztai ételeket: szürke marhából, rackajuhból, házi bivalyból készült fogásokat kínáltak a vendégeknek. A vásártéri kézműves forgatagban pedig egyebek mellett bioételekkel, bioborokkal, különféle kézműves termékekkel és színes programokkal várták a látogatókat.

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.