2024. március 29.
Legyen tiéd a legmenőbb szelfi az ünnepi hétvégén!

Legyen tiéd a legmenőbb szelfi az ünnepi hétvégén!

A Szent István Napok egyik legklasszabb programjának ígérkezik az a háromnapos programsorozat, ahol a magyar irodalom és a zene találkozik össze 8 alkalommal, 60 perces performanszok keretében.

A helyszín Budapest egyik talán kevésbé ismert, de nagyon is látogatásra érdemes része, a Petőfi-híd pesti hídfőjénél öt évvel ezelőtt kialakított zöldterület, a Nehru-part, közel a Bálna épületéhez. Itt épül fel az a különleges installáció, amely egy 5,7 méter magas könyvtorony, amelynek talapzata egy 14 méter széles színpaddá alakul az előadás óráiban, az előadások előtt és után viszont tökéletes alkalmat ad szelfifotók elkészítésére, becsekkolásra, a hétvégénk dokumentálásához, vagy kedvcsinálóként mások számára egy későbbi látogatáshoz augusztus 20. és 22. között.

 

A könyvtorony ékessége egy 4 méter széles nyitott könyvet formáló alkotás, amelyen az ünnepi alkalomhoz illően Kós Károly: Az Országépítő című művéből lesz egy részlet olvasható. Íme egy pici ízelítő:

„Nagy rendet és békességet tartott az országban a király. Mert erős volt és hatalmas, és kemény, mint a sziklakő. Mindent tudott, mindent meglátott, és súlyosan ütött az ökle meg a korbácsa, és éles volt a kardja. Tisztelték és félték minden népei, engedelmesek voltak, és mukkanni nem mert ellene senki sem. De tisztelték és félték a szomszédos országok és birodalmak is mind, mert gazdag volt a magyarok országa aranyban és ezüstben, legelő állatokban és szolgáló népekben meg katonákban. És nem volt immár más úr az országban, csak egyedül István király.”

 

A színpadot formáló tömb oldalán is idézeteket böngészhetünk, kerülnek ide részletek egyebek között A Pál utcai fiúkból, az Egri csillagokból, az Arany emberből, a Szindbádból vagy az Eszter hagyatékából is. És végül, de nem utolsó sorban a színpadi programra is érdemes koncentrálni, hiszen nagyszerű csapat készül már arra, hogy a rendezvény három napján a Líra, Dráma, Epika mottó köré szerkesztve bemutassa az irodalom és a zene találkozását, olyan motívumok köré csoportosítva, mint a szabadság, egyesítés, kenyér, ünnep, vagy éppen az életünkben folyamatosan jelenlévő szerelem, életöröm, áldás témában. Juhász Anna irodalmár, a program szerkesztő-háziasszonya felkérésére a Művészkertben a három nap alatt látható lesz: Prieger Zsolt, Törőcsik Franciska, Harcsa Veronika, Farkas Dénes, Háy János, Furák Péter, Wunderlich József, Varró Dániel, Lackfi Dorottya, Sinha Róbert, Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Barabás Lőrinc, Dresch Mihály, Kerekes Vica, Szalóki Ági, Hrutka Róbert, Tompos Kátya, Bölkény Balázs, Jónás Vera, Zalán Tibor.

 

Az estéket mindhárom napon filmvetítés zárja, 20-án Fábri Zoltán: Édes Anna, 21-én Szász Zsolt: Félvilág, 22-én pedig Enyedi Ildikó: Testről és lélekről című filmjét lehet a különleges helyszínen megtekinteni.

Részletes program ITT 

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.