2024. március 28.
Íme, a legjobb szabadtéri koncertek júliusban!

Íme, a legjobb szabadtéri koncertek júliusban!

Nem a Sound a te hangod? Szerencsére történik más is zeneileg ebben a hónapban. Például ezek…

Jeff Mills és a szférák zenéje (Budapest)

Valódi zenei kuriózum és mély filozófiai mondanivalóval átszőtt látványos koncertshow valósul meg a meghatározó jelentőségű világsztár dj, Jeff Mills tolmácsolásában a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

 

A nagyszabású kompozícióiról ismert innovatív lemezlovas több mint egy évtizede dolgozik szimfonikus nagyzenekarokkal, és hozza létre a klasszikus és elektronikus zene egyedi ötvözetéből születő grandiózus tablóit. Júliusban a Planets (Bolygók) című legújabb koncertjével érkezik Budapestre, ahol az Óbudai Danubia Zenekar kíséretében szólaltatja meg a Naprendszer kilenc bolygója, valamint a világűr szemlélésének önismereti hatása által inspirált sci-fi zeneművét. Az előadás az érzelmek legszélesebb skáláján mozogva pendíti meg a végtelenség érzetének lelkiállapotait, és a két, látszólag egymástól nagyon távol álló zenei műfaj harmonikus keverése által érzékelteti a fizikális és mentális síkok összefonódását. 

További információk és jegyvásárlás

Időpont: július 13.

 

Több mint 100 fellépő 20 hektáron (Velence)

A 2018-as EFOTT fesztiválon headlinerként szerepel a Magyarországra először érkező Jessie J, a brit közönségkedvenc, John Newman, de ott lesz a Lost Frequencies, illetve a rock stílus kiemelkedő dán képviselője, a Volbeat is. Nem először lép majd színpadra Dub FX: „Szeretem ezt az országot. Félig olasz származásúként engem a magyarok lendülete, pezsgése sokszor emlékeztet a mediterrán népek életstílusára” – jelentette ki a világ legismertebb utcazenésze.

Idén több mint 100 magyar fellépő előadását is élvezheti az EFOTT-fesztiválozó, koncertet ad például a Wellhello, a Punnany Massif, a Halott Pénz, Majka&Curtis, a Brains, a Kelemen Kabátban, az Irie Maffia, a Margaret Island, a Cloud 9+, a Kowalsky meg a Vega és Szabó Balázs bandája, a rock jegyében pedig többek között a Tankcsapda, a Kowalsky Meg a Vega, az Anna and the Barbies, a Leander Kills, a Dorothy és a Paddy and the Rats. Először vesz részt az EFOTT életében Rúzsa Magdi, aki pénteken énekel a nagyszínpadon.

14 év alattiak szülői kísérettel ahogy eddig, most is ingyenesen léphetnek be a fesztiválra, de a kisebbekre idén képzett babysitterek vigyáznak, a nagyobbakat pedig animátorok segítik az értékes időtöltésben. Emellett a szervezők biztosítanak olyan programokat is, amelyek során a család közös élményeket szerezhet.

További információk és jegyvásárlás

Időpont: július 10-16

 

Egy igazi Don Giovanni a Margitszigeten (Budapest)

A szenvedélyes érzelmek érzéki előadója, az operavilág lehengerlő stílusú, népszerű sztárénekese, Erwin Schrott egy igazán izgalmas és egyedi gálaesttel érkezik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra, hogy az operairodalom legszebb melódiái és a vérbő tangómuzsikák izgalmas ötvözetével varázsolja el közönségét.

Uruguay legkelendőbb ikonját, a 45 éves Erwin Schrottot az operavilág Marlon Brandójának is nevezik, karizmatikus színpadi jelenlétével, csodálatos hangjával és sármos megjelenésével a nemzetközi operaszínpadok egyik legszínesebb előadójaként tartják számon. Nem véletlen, hogy Mozart Don Giovannijának címszerepe, melynek bőrébe már oly sokszor belebújt, egyik legkedveltebb figurája. Mára szinte mindent tud a szenvedélyes nagyragadozóról, az utolsó porcikájáig elsajátította a súlyos karakter jellemzőit, az előadásokban hitelességével és hihetetlen energiáival szinte felrobbantja a színpadot. „Bámulatosan összetett figurát hozott magával Budapestre, minden porcikájából sütött a szenvedélyes nőimádat és a mindent elöntő hódítani vágyás különös és egyedi keveréke” – írták róla 2010-ben, amikor az Erkel Ferenc Színházban ugrott be nagy sikerrel emblematikus szerepébe.

További információk és jegyvásárlás

Időpont: július 15.

 

Beethovennel a szabadban (Martonvásár)

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar idén lesz 60 éve, hogy Beethoven-sorozatával megörvendezteti a közönséget Martonvásáron, a Brunszvik-kastély parkjában.  Az idei sorozat július 14-én veszi kezdetét.

Az első hangversenyen Beethoven úgynevezett középső alkotói periódusának emblematikus műveit hallhatjuk. A koncertsorozat nyitóelőadásán a Nemzeti Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli, aki hét éve a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere, és aki Finnországban is komoly karriert futott be. Közreműködőként pedig a mindössze húszéves Devich Gergelyt hallhatjuk majd, aki az utóbbi években vált csodagyerekből fényes jövő előtt álló gordonkaművésszé.

Július 21-én este Somos Csaba vezényletével egyéb Beethoven művek mellett felcsendül a nagyszabású, mintegy negyedórás, több szakaszból álló Ah, perfido! – koncertária, amelyben közreműködik Rálik Szilva, a Magyar Állami Operaház egyik vezető drámai szopránja. Ezt a művet a huszonhat éves zeneszerző rendkívüli énekes virtuozitást igénylő alkotásaként tartják számon.

Július 28-án már délután kezdődnek a koncertek és a gyerekprogramok. A Szent Anna Templomban a Nemzeti Énekkar, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban a Grazioso Kamarazenekar, a Kastély Előadótermében Kolonits Klára ária-délutánja, a platánfa alatt pedig rézfúvós zene várja a közönséget.  Este Hamar Zsolt dirigálásával Beethoven C-dúr zongoraversenye és C-dúr miséje hallható majd. Beethoven huszonnyolc évesen, ifjú titánként sebtében írta ezt a zongoraversenyét, egészen egyszerűen azért, hogy sikeres bécsi hangversenye után minél előbb egy másik koncerttel is közönség elé tudjon állni.

Bővebb információ

Időpont: július utolsó három hétvégéje

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.