2024. március 28.
A jász hagyományokkal ismerkedhetünk meg szombaton Jászboldogházán

A jász hagyományokkal ismerkedhetünk meg szombaton Jászboldogházán

A hagyományőrző napon bemutatkozik a jász gasztronómia, lesznek solymászok, íjászok, fogathajtó verseny, valamint kádárok, szűcsök, kovácsok, fafaragók is bemutatják a mesterségüket.

A jászok szokásait, művészetét, mesterségeit ismerhetik meg a látogatók Jászboldogházán szombaton, a Jászföld Hagyományőrző Egyesület által szervezett hagyományőrző napon - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.    

Pesti Róbert, a Jászföld Hagyományőrző Egyesület elnöke, a Hagyományok Hétvégéje főszervezője a műsorban elmondta: az első hagyományőrző hétvégét tíz évvel ezelőtt szervezte meg az egyesület, az akkori civil kezdeményezés azóta régiós rendezvénnyé nőtte ki magát, évről évre egyre többen kíváncsiak rá – írta az MTI.

A solymászok, íjászok és hagyományőrző csoportok részvételével zajló, ingyenesen látogatható eseményhez az ország minden pontjáról csatlakoztak kézművesek. Így a hétvégén kádárok, szűcsök, kovácsok, fafaragók is bemutatják mesterségüket.

A lovas hagyományőrző programok nélkülözhetetlen elemei a jász kultúrának, idén 45-50 fogat érkezik Jászboldogházára a fogathajtó versenyre. A színpadon fellépő népi csoportok jász nótákat, énekeket adnak elő a közönségnek. Emellett a jász gasztronómia is bemutatkozik, a bográcsokban jászsági gulyásleves, birkapörkölt és marhapörkölt rotyog majd.

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.