2024. március 29.

Drasztikus kamatemelést kaptak a nyakukba a kkv-k a koronavírus mellé

A koronavírus és annak gazdasági következményei váratlan és megoldhatatlan feladatokat állítanak a mikro-, kis- és középvállalkozások elé, így sok cég nehéz, bizonyos esetekben kilátástalan helyzetbe került. Ennek fényében különösen fájó a kkv-k számára, hogy a Magyar Fejlesztési Bank nemrég drasztikusan megemelte az általuk nyújtott egyes hitelek kamatlábát.

Bár a koronavírus egészségügyi kockázatai hatalmasak, még így is eltörpülnek a járvány által okozott gazdasági problémák, és az azokból eredő következmények mellett. Ezekben a napokban a fennmaradás az elsődleges cél a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, főleg a szolgáltató szektorban, de az idegenforgalommal, vendéglátással kapcsolatban álló vállalatoknak vagy mondjuk az rendezvényszervező cégeknek is nehéz pillanatai lesznek. A szórakozóhelyek hazánkban is bezártak, a nyilvános rendezvényeket betiltották, a sportrendezvényeket pedig csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni, az éttermek, kávézók és üzletek korlátozott nyitvatartással működnek, a kkv-szektorban nincs más mód, mint az alkalmazkodás, újragondolás, racionalizálás. A nagyvállalatok, akiktől számos kkv megrendelésállománya függ csökkentik termelésüket vagy akár bezárnak, amelynek tovább gyűrűző hatása még beláthatatlan.

 

Drasztikus emelés, indoklás nélkül
A fenti krízishelyzetben különösen nagy nehézséget jelent a kkv-k számára a Magyar Fejlesztési Bank intézkedése, amellyel 2020 elejétől drasztikusan megemelte az általa nyújtott hitelek kamatlábát a MFB Pénzügyi Vállalkozás Refinanszírozási Konstrukció II. programban. Erről az érintettek az év elején kaptak az értesítést. Az intézkedés elsősorban a mikrovállalkozásokat érinti, amelyek korábban a hitelpiacról kiszorultak, ezzel a lehetőséggel azonban beruházások ezreit tudták megvalósítani. A szektor szereplőinek visszajelzése szerint a bank nem indokolta az emelést, és arra piaci magyarázat sincs. Minderről csupán egy a bank honlapján közzétett, átlagos hirdetmény tájékoztatta az érintetteket, ebben szerepel a kamatfelárak közel megduplázásának ténye. Mi jelent ez számokban?

 

·        A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatlábon (BUBOR) felül a tavalyi 1,58 százalékról 2,62-re nőtt a bank kamatfelára.

·        Az emelést teljes egészében a kkv-szektorra terhelik.

·        Először a februári törlesztőknél lehetett ezt észlelni.

·        A döntéssel az MNB 700 millió forintos extra költségnövekedés okozhat a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak a 2020-as üzleti évben.

 

A lépés a pénzpiaci tendenciákkal ellentétes, egyben nagyon meglepő. Ugyan vannak pletykák, amelyek szerint 0,5 vagy akár 1 százalékkal is visszacsökkentik majd a kamatokat, ám egyelőre semmi sem biztos, csak a kamatterhek növekedése, amiket a finanszírozó cégek is nehezen tudnak átvállalni.

 

Egy példa: ha egy a programban részvevő mikrovállalkozás 100 millió forintos hitelt vett fel, annak a havi kamatterhe minimum 80, de akár 100 ezer forinttal is megemelkedhetett. Ez rontja az üzleti eredményt, vagy megszorítások bevezetésére kényszeríti az érintetteket. Akkor, amikor a járványhelyzet miatt amúgy is teljes a globális és hazai bizonytalanság.

 

A kkv-knak kitalált hitelkonstrukció eddig sikertörténetnek számított, népszerű termék volt, ám a változtatás, a brutális kamatemelés ezt a feje tetejére állítja, és akár a kegyelemdöfés is lehet egyes cégek számára.

 

Örülni kell a nullszaldós eredménynek
A kormány ugyan egyeztet az ágazatokkal, dolgozik a munkahelyek védelmén, ám a munkanélküliség növekedését lehetetlen lesz megállítani. A Magyar Turisztikai Ügynökség legoptimistább becslése szerint például még ha a megbetegedések száma kordában is tartható, akkor is csak az év második felére állhat helyre a forgalom. Addig azonban már a nullszaldós eredménynek is örülni kell mindenhol.

Megosztás

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

Hello Gazdaság

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

  • 2024.03.19

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.