2024. április 26.
Mindeközben Kínában létrehozták a gondolatrendőrséget

Mindeközben Kínában létrehozták a gondolatrendőrséget

A kormány által támogatott „érzelmi megfigyelőrendszer” a munkások agyhullámait vizsgálja.

Már korábban is írtuk, hogy a rohamos tempóban orwellizálódó távol-keleti ország vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy az élet legtöbb területére kiterjessze állampolgárainak megfigyelését. Az új rendszerrel gyakorlatilag már a fejükbe is képesek belelátni.

Ott azért még szerencsére nem tartanak, hogy az ember konkrét gondolatait is kiolvassák, ám a negatív és a pozitív érzelmeket továbbító agyhullámok közti különbségeket már felismerik. Az elektroenkefalográf elvén működő eszköz a célpont sapkájába integrálható, mely miután begyűjtötte az agyhullámokat, továbbítja egy MI-nek, mely kifejezetten az idegesség és a düh nyomait kutatja azokban.

Azt nem lehet tudni, hogy mennyi munkást érint ez az újítás, azonban egyes források szerint eddig példátlan mértékben történik a termékek kiosztása, ami kínai léptékben meglehetősen riasztó lehet.

Persze nem kell úgy tenni, mintha a dolgozók bizonyos szintű megfigyelése nem lenne bevett szokás a világ nyugati felében, akadnak munkahelyek, ahol a munkavállaló e-mail és közösségi médiás aktivitását is monitorozzák, de ettől még az agyhullám ellenőrzés nagyon durva dolog marad.

(via Futurism)

 

Megosztás