2024. április 19.
Mégsem annyira feltörhetetlen az IPhone, mint állítják

Mégsem annyira feltörhetetlen az IPhone, mint állítják

Komoly vita van az USA-ban, hogy kapjanak-e a bűnüldözési szervek kulcsokat az IPhone-okhoz, hogy pedofilok, terroristák és más bűnözőket bíróság elé állíthassanak.

A Vice tech ügyekkel foglalkozó rovata, a Motherboard utánajárt, hogyan folynak le az ilyen ügyek, és amellett, hogy kiderült, azért ki lehet adatokat bányászni az Apple-től, egy amerikai szemmel sokkal szomorúbb megállapítást is tettek.

 

Talán sokaknak megvan az a sztori, mikor egy 3 éves kisgyerek kizárta apukáját az iPadjéről 48 évre, mert ugye minden rossz próbálkozásokért kapott egy kis extra büntetőidőt. A történet azért érdekes most is, mert a „hackelés” kulcsa itt is az ITunes volt, ami ugye a felhőbe elmenti mindenféle adatunkat.

 

De előbb nézzük, hogy miért fontos is ez annyira az FBI-nak és társszervezeteinek. A vita, amelyet nagy vonalakban már vázoltunk, arról szól, hogy sokat panaszkodnak az amerikai hatóságok, hogy komoly horderejű ügyek végére nem tudnak pontot tenni (fontos, hogy itt tényleg a legaljáról van szó legtöbbször, nem holmi gramm drogok és kisstílű csalásokról). Ezért az Igazságügyi Minisztérium változó intenzitással megpróbálja rávenni az Apple-t (és a Alphabetet, amely a Google mellett az Android tulajdonosa is), hogy hagyjanak védelmükön egy hátsó ajtót, amit használhatnak, ha igény van rá. Míg erre a nagy cégek azt mondják, hogy ez több kárt okozna, mint hasznot, hiszen a hackerek számára is könnyebb lehetőséget biztosítanának a bejutásra.

 

A feltörhetetlenség imidzse
Az újságírók rengeteg nyomozást vizsgáltak meg, amiből kiderül, hogy az almás telefonok sem feltörhetetlenek, sőt, külön cégek specializálódtak erre a feladatra, mint a Grayshift. „A jelenlegi dinamika az, hogy a cégek megtalálják a sebezhetőségeket, amivel feltörhetők az iPhone-ok, majd az Apple erre reagál a saját fejlesztéseivel, amire pedig a vállalatok azzal válaszolnak, hogy újabb kerülőutakat keresnek” – foglalja össze az írás.

 

Is itt térünk vissza az iTuneshoz, ugyanis ahogyan az Apple termékek feltörésére szakosodott Elcomsoft vezetője, Vladimir Katalov a Motherboardnak kifejtette, ebben a felhőben lévő térbe kerülnek a készülék biztonsági másolatai. Ezek az adatok gyakran elegendőek a nyomozóknak és minden típusú iPhone-ra eladható a trükk.

 

Még a Telegram beszélgetésekhez is hozzáfértek
Vannak ennél teljesebb feltörési szintek is, mint a full system extraction, azaz teljes rendszer kinyerés, mely során olyan végletekig kódolt programok beszélgetéseit is látni lehet, mint a Telegram, a Signal vagy a Wickr – fejtette ki Katalov (de nem magát a szövegek kódolását fejtették vissza – a szerk.). A cikk szerint az FBI előadott ilyen manővert, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag meghackeltek egy készüléket, sőt arról is szóltak a hírek, hogy a szuperbiztosnak kikiáltott új iPhone 11 Pro Maxot is feltörték.

 

Az írás megjegyzi, hogy az Apple is egyre többet segít a hatóságoknak, de hozzáteszik, hogy mivel a cég valószínűleg a közeljövőben megint beelőzi a fetörésére ráállt cégeket, így hátsóajtós vita megint a felszínre fog kerülni. Ugyanakkor a már belengetett szomorú tanulság, legyen bármilyen kimenetele a fenti vitának, az biztos, hogy az amerikai hatóságok rendszere teljesen töredezett, és egyszerűen vannak helyek, ahol nem is férnek hozzá a legmodernebb eszközökhöz, melyek rendelkezésre állnak, így lehet, hogy a kiskapu sem lenne elég egyes helyeken.

Megosztás