2021. január 27.
És Ön tudja, hogy mi az a blokklánc?

És Ön tudja, hogy mi az a blokklánc?

Egy cikk azoknak, akik még nem bányásznak kriptovalutát.

A Digital Hungary előző cikkében a kriptovalutát magyarázta, egészen konkrétan a Bitcoin, majd felvázoltuk annak előnyeit és hátulütőit. Mostani cikkünkben, ahogy a cím is sugallja, beszélni fogunk a fenti rendszerek lelkét jelentő blokkláncról, a videókártyapiacot átrendező bányászatról, valamint a forkokról (villa), amelyek kapcsán előszedtük az „útelágazódásokat”.

Mi az a blokklánc?

A blokklánc a Bitcoin és egyéb kriptovaluták hátterében meghúzódó forradalmi technológiai újítás, mely a múlt és a jelen valamennyi pénzügyi tranzakciójának részleteit tartalmazza, természetesen a rendszeren belül. Érdemes úgy elképzelni, mint egy gigantikus főkönyvet. Adja magát a kérdés, hogy mégis, miképpen működik?

Használjunk ehhez ez egy példát. Szeretnénk Bitcoint küldeni egy barátunknak, és amikor rátenyerelünk a „küldés” gombra, a tranzakciónk hozzáadódik a blokkunkhoz.

Valahogy így

Amikor a blokkunkban egy adott mennyiségi szintet elérnek az utalások, az elkezd jelzéseket küldeni a hálózat minden kapcsolatának. Ezek a csomópontok, amik alapvetően számítógépek, pedig „kibányásszák” a blokkot, ezzel igazolva a tranzakciót (és közben persze lecsippentve belőle a maguk tiszteletdíját). Az igazolást követően a blokkunk hozzáadódik a lánchoz – ami innentől fogva megmásíthatatlan –, melynek következtében az elutalt összeg megjelenik a kedvezményezett félnél.

A cikket teljes terjedelmében a Digital Hungary oldalán olvashatja.

Megosztás

A digitalizáció lehet a megoldás a vállalkozások piaci bizonytalanságára

Digitális

A digitalizáció lehet a megoldás a vállalkozások piaci bizonytalanságára

  • 2021.01.14

Világszerte több mint 2300 vállalkozó és cégvezető mondta el, miként kezeli a járvány nyomán kialakult válsághelyzetet. Akiknek 2020-ban is stabil maradt a működése, vagy növekedni tudtak, azok jellemzően ügyesen szervezték át felszabaduló kapacitásaikat, és meglépték a már régóta esedékes fejlesztéseket, például a digitalizáció terén.

Magyarországon is elindul a Facebook Társkereső

Digitális

Magyarországon is elindul a Facebook Társkereső

  • 2020.10.22

A következő napok során harmincegy európai országban, köztük Magyarországon is elindul a Facebook Társkereső szolgáltatása, amely tavaly szeptember óta húsz másik országban, többek közt az Egyesült Államokban volt elérhető.