2024. április 18.
A gondolatolvasó szoftverrel hivatalosan is utolértük a cyberpunk világát

A gondolatolvasó szoftverrel hivatalosan is utolértük a cyberpunk világát

Az Alter Egonak nevezett eszköz az agyból a hangszálak felé áramló elektronikus jelek megfejtésével rögzíti gondolatainkat.

Ez már önmagában is nagyon kemény teljesítmény, de a műszer arra is képes, hogy viselője, ha úgy tetszik, telepatikus úton tudja használni rajta keresztül az internetet. A projekt atyja, az MIT-n tanuló Arnav Kapur egy tévéműsorban be is mutatta, hogy mire képes a találmánya. Véletlenszerű kérdésekre adta meg a pontos választ az Alter Ego segítségével, ezek között olyanokkal, mint mi Bulgária legnagyobb városa és mennyien laknak benne, mennyi 45689/67. Persze, némi rosszmájúsággal megjegyezhetjük, egyáltalán nem véletlen, hogy ilyesmit pont egy egyetemi hallgató talál fel, hiszen ennél menőbb puskát még nem látott a világ.

A rendszer egyébként egy fejen hordozható eszközből és egy rákapcsolódó számítógépből áll. A szavak belső megformálása emberi szem számára nem látható és ezek a jelek mennek tovább a számítógépbe, mely aztán dekódolja őket és a választ visszaküldi a felhasználó fülhallgató szerű alkalmatosságába. Azért csak szerű, mert az információ közvetítése nem a szokásos hallásélményen át történik meg, hanem kis rezgésekkel, melyek az arccsontra és a belső fülre hatnak, ez pedig azért hasznos, mert úgy juthat többlettudáshoz az ember, akár egy tárgyalás közepén is, hogy az közben nem terheli le a hallását.

(via wonderfulengineering)

 

Megosztás