2024. március 28.
Már ügyesebben vesz vért a robot, mint az ember

Már ügyesebben vesz vért a robot, mint az ember

Egy friss kutatás szerint az erre a célra kifejlesztett robot jobban teljesít az embernél a vérvételi eljárás során. Az eszköz tehermentesítheti az egészségügyi dolgozókat, és csökkentheti a vérvétellel járó veszélyeket.

A nem túl távoli jövőben az egészségügyi alkalmazottak helyett robotok végezhetik a vérvételi és mintaelemzési feladatokat. Ezt erősíti meg az egyesült államokbeli Rutgers Egyetem kutatása, miután elvégezték az automatizált vérvételi és vérvizsgálati eszközük első klinikai vizsgálatát.

 

87 százalékos sikerarány
Az eredmények szerint az ultrahangképek által vezérelt robot legalább olyan jól, bizonyos esetekben pedig még jobban is teljesít az embernél. A készülék gyors eredményeket garantál, emellett tehermentesíti a szakembereket, akik így több időt tölthetnek a betegekkel. A robotok alkalmazásával minden fél jól járhat.

 

A kutatás eredményei a Technology folyóiratban jelentek meg: a 31 vérvételi eljárás során a robot teljes sikeraránya 87 százalék volt, ez meghaladja a klinikai szabványokat. Azoknál, akiknek a vénája könnyen hozzáférhetőnek bizonyult, ez a szám 97 százalék. Az eszköz teljesen integrált: tartalmazza a mintákat kezelő modult, a centrifugaalapú véranalízist, így alkalmazható betegágyaknál, sürgősségi helyiségekben, kórházakban, háziorvosi rendelőkben.

 

Megelőzhető veszélyek
A vérvétel a világ leggyakoribb klinikai eljárása, az Egyesült Államokban évente több mint 1,4 milliárdot végeznek. A statisztikák szerint azonban az egészségügyi szakemberek a látható véna nélküli betegeknél 27, a tapintható véna nélkülieknél 40, a kórosan sovány pácienseknél pedig 60 százalékban vallanak kudarcot.

 

Ez fokozza a vénagyulladás, a trombózis és a fertőzések esélyét. A vérvétel az egyik vezető problémaforrás a betegek és a klinikai orvosok sérüléseinél. A vénákhoz való nehéz hozzáférés egy órával meghosszabbíthatja az eljárási időt, több személyzetet igényel, így évente több mint 4 milliárd dollárba kerül az Egyesült Államokban.

 

A Rutgers Egyetem fejlesztésének következő lépése a finomítási eljárás lesz, ezzel akarják javítani a nehezen hozzáférhető vénájú betegek sikerarányát. A robot mesterséges intelligenciájának fejlesztésére, teljesítményének javítására a tanulmány adatait is felhasználják.

Megosztás

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

Buzz

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

  • 2024.03.19

A Petőfi Sándorról és a Márciusi Ifjakról szóló történelmi kalandfilm a nyitóhétvégén 75.551 nézőt vonzott a hazai mozikba, 162.070.136 forint bevételt generálva.