2024. március 28.
Ezeket kevesen tudják a Szigetről

Ezeket kevesen tudják a Szigetről

Idén ismét jelentősen növelték a fesztivál költségvetését, elsősorban a fellépők terén, de a kivitelezés minőségét is tovább javítják. Lássuk, milyen újdonságokra számíthatunk!

„2018-ban a 10 milliárdot is meghaladta a Sziget Fesztivál költségvetése, a cég pedig - az összes többi fesztivállal együtt - sikeres évet zárt, közel 1,5 milliárdos adózott eredménnyel – kezdte a Sziget szokásos, a kezdetek óta immár 27. sajtótájékoztatóját Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője.

 

„Több szempontból is kimagasló az idei Sziget Nagyszínpadának felhozatala – mondta Kádár. – Egyrészt a korábban elindított növekedési stratégiát követve a tavalyihoz képest fél milliárd forinttal megnöveltük a fő fellépőkre szánt összeget, ennek köszönhetően a hét fesztiválnapra kilenc headliner kategóriás előadót/zenekart sikerül elhoznunk, akik közül három fellépő díja is meghaladja az eddigi csúcstartóét." Idén tehát két napon is előfordul majd, hogy a headliner-ek előtt is headliner játszik, mint pl. az utolsó napon a Foo Fighterst megelőző Twenty One Pilots vagy a szombati The National - Macklemore "kombó".

 

„Az pedig külön öröm számunkra, hogy olyan aktuális világsztárokat sikerült idén felsorakoztatnunk, akik különböző műfajokban egy széles, változatos rajongói bázist ölelnek fel. Elég, ha csak a Post Malone – Ed Sheeran – Foo Fighters „ívet” említjük” – mondta a főszervező, hozzátéve, hogy a Foo Fighters ráadásul egy két és fél órás koncerttel érkezik a Szigetre. Kádár azt is kiemelte, hogy idén először, a Sziget Love Revolution kampányának elemeit megerősítve a Nagyszínpadon szerepet kapnak olyan, a szervezők által meghívott vendégek, mint például Dr. Jane Goodall ENSZ békenagykövet és környezetvédő, Emi Mahmoud költő, aktivista és UNHCR jószolgálati nagykövete, és videóüzenetben közvetíti gondolatait Al Gore, volt amerikai alelnök, a The Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója. „Szeretnénk a magunk módján felhívni a figyelmet a Love Revolution legfontosabb ügyeire, és ehhez igyekeztünk a szó valódi értelmében vett influenszereket megnyerni. Bár egy fesztivált általában a világsztárok határoznak meg, a Sziget abban is kiemelkedik a nemzetközi mezőnyből, hogy a nálunk Nagyszínpadon túl is van élet, ahol a műfaji sokszínűség jegyében változatos programokat kínálunk idén is, mindenki örömére” - tette hozzá Kádár, aki elmondta azt is, hogy a kiemelkedő kínálatnak megfelelően nagy az érdeklődés az idei Szigetre és reményei szerint a tavalyi csúcslátogatottságot idén is hozni tudják. 

 

Photo: Koncz MĂĄrton www.instagram.com/martonkoncz/
Fotó: Koncz Márton
 

 A belépésre jogosító karszalaggal továbbra is lehet fizetni a Szigeten, azonban a szervezők az applikációról történő feltöltést – ami tavaly nagy sikernek örvendett – még kényelmesebbé tették. Emellett természetesen érintéses (contactless) bankkártyákkal és mobiltelefonnal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig. Idei újdonság a vendégeknek a Fesztivál fiók,a mellyel az összes Sziget rendezvény digitális megoldásait tudják használni. Így kényelmesebben és gyorsabban tudnak bármelyik rendezvényre például online vásárolni, karszalagot előre feltölteni.

 

Egyszerűbbé vált a megmaradt egyenleg visszatérítése a Sziget fesztiváljain
Idén már könnyebb nyomon követni a karszalagra feltöltött összeget és automatikussá tehető a maradék egyenleg visszaigénylése is. „A 2019-es VOLT Fesztiválon debütált és vizsgázott jelesre a Sziget-Festipay által üzemeltett készpénzmentes rendszer új, visszatérítés-számítási algoritmusa – mondta Solti Attila, a Festipay operatív igazgatója. – Az új logika bevezetésének oka az volt, hogy megkönnyítsük a látogatóknak az egyenlegük nyomon követését, valamint a karszalagokon maradt egyenleg visszaigénylését” – magyarázta a változtatás okát az igazgató, hozzátéve, hogy a Festipay csak technikai lebonyolító, az egyenleg nem az ő számlájukon marad.

 

Az idei év újdonsága, hogy megkülönböztetik a helyszíni és az online feltöltéseket a visszatérítés számításakor. A helyszínen feltöltött egyenleg maradványértéke csak a helyszínen váltható vissza, ezt a látogatónak személyesen kell igényelnie a feltöltőpontokon a fesztivál nyitva tartása alatt bármikor. Ugyanakkor az online feltöltött egyenleg maradványértéke minden esetben automatikusan visszautalásra kerül a fesztivál zárása után, a megadott határidőn belül. Az online feltöltés használata mellett a fesztivál applikációban regisztrált látogatók folyamatosan nyomon tudják követni az egyenlegük és a visszatéríthető összegek alakulását.

 

A látogatók körében az újítás pozitív fogadtatásban részesült, ezt mutatja az online feltöltések és a contactless fizetések (cca. 40%) megnövekedett aránya, a karszalagokon maradt egyenlegek pedig drasztikusan csökkentek mind a VOLT Fesztiválon mind a Balaton Soundon.

 

A Sziget üdvözli a szabályozást 
Kötelező lesz nyilvántartani a jövőben azok személyes adatait, akik nagyobb zenei rendezvényekre lépnek be - derül ki a Gulyás Gergely, Kocsis Máté fideszes, és Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő által benyújtott törvényjavaslatból. A Sziget Zrt. már másnap üdvözölte a tegnapi napon benyújtott A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely szerint kötelező lesz nyilvántartani a jövőben azok személyes adatait, akik 25 000 főnél nagyobb létszámú zenei rendezvényekre lépnek be. Miután az ágazatban ezt megelőzően nem volt speciális és kötelező szabályozás, a potenciális biztonsági problémákat különbözőképpen lehetett értelmezni. Ennek vet véget ez a javaslat, mely megerősíti a mi korábbi törekvéseinket és gyakorlatunkat is. Miután azonban a törvényjavaslat legkorábban csak a véleményezést és esetleges módosító indítványok elfogadását követő 15 napon belül lép életbe, a két elmúlt fesztiválunk – azaz a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound – esetében még nem tudtuk a már jól bevált rendszert alkalmazni, ennek ellenére mindent megtettünk látogatóink biztonságáért és a jegyekkel való visszaélés ellen is. A Szigeten pedig már az új, a reményeink szerint elfogadásra kerülő törvénynek minden szempontból megfelelő, hatékonyan működő chek-in rendszerrel ellenőrizzük a látogatóink személyi azonosságát.

 

Idén is várja az önkénteseket a Sziget
A Sziget fesztiválra idén is várják a lelkes önkéntesek jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni, megismerni az ott folyó munkát és ezzel tapasztalatot szerezni.

A Sziget felépülését és működését ismerheti meg, aki időben jelentkezik önkéntesnek a fesztiválra. Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedésnél a gördülékeny haladás segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása.

A fesztivál különböző feladatainak elvégzésében az önkéntesek napi 6 órát vesznek részt, amiért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót biztosítanak a szervezők, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Az önkéntességhez a fesztivalonkentes.hu oldalon történő regisztráció után egy meghallgatáson és egy orvosi munkaalkalmassági vizsgálaton kell részt venni.

Bővebb infók ITT

Sziget Önkéntes Aftermovie ITT.

 

Megosztás

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

Buzz

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

  • 2024.03.19

A Petőfi Sándorról és a Márciusi Ifjakról szóló történelmi kalandfilm a nyitóhétvégén 75.551 nézőt vonzott a hazai mozikba, 162.070.136 forint bevételt generálva.