2020. január 26.
Elment korunk leghíresebb fizikusa

Elment korunk leghíresebb fizikusa

Stephen Hawking elméleti fizikust szerda hajnalban, családja körében érte a halál.

A relativitáselméletet és a fekete lyukakat tanulmányozó tudósnál húszas évei elején amiotrófiás laterálszklerózist (ALS), azaz a központi idegrendszert mozgató idegsejtek pusztulásából fakadó izomsorvadást diagnosztizáltak és orvosai csak pár évet jósoltak neki. Ez végül, a világ szerencséjére bő 50 évre módosult.

A tudományos élet rocksztárja

A folyamatosan romló állapotából kifolyólag lassan 30 éve a külvilággal csak hangszintetizátorral kommunikáló Hawking mögött figyelemre méltó tudományos pályafutás állt. A 70-es évek elejétől publikált tanulmányaiban a fekete lyukaknak általánosan a relativitásban elfoglalt helyétől kezdve, az azok között fellépő gravitációs sugárzáson át az univerzum hullámfunkciójáig bezárólag több kérdést is érintett, ám igazán nagy népszerűségre nem ezen művei, hanem a tudományos ismeretterjesztő kiadványai miatt tett szert. Az idő rövid története és A világegyetem dióhéjban című könyveiben úgy tudta elmagyarázni az univerzum működését, hogy az is képes volt megérteni, aki utoljára középiskolában járt be ásítozni fizikaórákra.

 

Sorozatok és Monthy Python

Popkulturális jelentőségét szépen mutatja, hogy a Simpson családtól kezdve az Agymenőkön át a Pink Floydig rengetegen utaltak rá és működésére, továbbá az a pár raklapnyi tudományos ismeretterjesztő tévésorozat is magáért beszél, melyet az elmúlt évtizedek alatt a Spektrum, a Nat Geo és a Discovery Science csatornák készítettek vele.

Éppen ezért búcsúzzunk tőle a tudomány és a popkultúra összefonódásának egyik legszebb példájával, a zene történetének legjobb Monthy Python feldolgozásával, a Stephen Hawking által énekelt Galaxy Songgal. 

Kép: BBC/T.Reyes

Megosztás

Szigetes kommunikátorok a LUPÁN

Arcok

Szigetes kommunikátorok a LUPÁN

  • 2019.07.12

A Sziget Szervezőiroda két munkatársa, Vető Viktória és Marinka Csaba mostantól nagyobb szerepet vállal a Gerendai Károly érdekeltségébe tartozó LUPA-tó kommunikációjában is. Vető Viktória, mint ahogy a Sziget esetében továbbra is, a sajtókapcsolatokért felelős, míg Marinka Csaba a LUPA belső és külső kommunikációját fogja egybe.

Autószerelőből a Forbes 30-as listájára

Arcok

Autószerelőből a Forbes 30-as listájára

  • 2019.05.14

A Forbes magazin idén is összeállította a 30 év alatti sikeres fiatalokat bemutató 30 fős listáját. A válogatásba olyanok kerülhettek be, akik fiatal koruk ellenére feljutottak a csúcsra és a teljesítményük miatt meg kell ismernie őket az országnak. Nem csak az üzleti életből, hanem a kultúra és a sport világából is válogattak.