2020. január 26.
90 éve született Alexis Korner, a brit blues elfeledett atyja

90 éve született Alexis Korner, a brit blues elfeledett atyja

Alexis Kornernél talán a Beatlest leszámítva senki nem volt nagyobb hatással az 50-es, 60-as évek brit populáris zenei kultúrájára. Az általa 1961-ben alapított Blues Incorporated zenei társulásban olyan később világhíressé váló zenészek működtek közre, mint Charlie Watts (Rolling Stones), Jack Bruce (Cream), Rod Stewart, Jimmy Page (Led Zeppelin), John Mayall.

Korner Párizsban született, de 12 éves korától kezdve Londonban élt, ahol számára meghatározó élmény volt, amikor egy óvóhelyen a németek egy légitámadása alatt meghallgatta Jimmy Yancey egyik dalát. Onnantól kezdve csak a blues érdekelte, semmi más.

1955-től már duóban játszanak egy szájharmonikás haverjával, Cyril Davies-vel és köréjük kezd el szerveződni az a zenei közösség, amit később Blues Incorporatednek kezdenek nevezni. Törzshelyük a korszak népszerű londoni jazz bárja, a Marquee Club volt.

 

Blues Incorporated

A zenével párhuzamosan Korner a médiában is dolgozni kezdett, több rádiónak készített interjúkat, illetve rendszeres publicistája volt több zenei lapnak is. Rá is fért a váltás, ugyanis a Blues Incorporated a hatvanas évek közepére kifulladt, többek között azért, mert mindenki elment megalakítani a saját zenekarát, így Korner egy ismeretlen fiatal sráccal kezdett újra duóban dolgozni. Kis híján egy lemezt is felvettek, ám az éppen arra járó Jimmy Page gyorsan átcsábította a Korner mellett énekesi feladatot ellátó Robert Plantet új zenekarába, az eredetileg New Yardbirdsként induló, de hamarosan Led Zeppelinként elhíresült zenekarába.  

Ezt követően Korner interjúzott és jammelt Jimmy Hendrixszel, turnézott a pillanatnyilag zenekar nélkül maradt Steve Marriottal (Small Faces, Humble Pie), akivel többek között a Beatles által is feldolgozott klasszikus Larry Williams nótának, a Slow downnak csinálják meg az egyik legizgalmasabb verzióját, majd countrydalokat dolgozott fel, játszott B.B. Kinggel szóval eztán sem unatkozott.  Az 50. születésnapja egy hatalmas bluesünnep volt, ahol mindenki fent volt a színpadon, aki csak valamit is számított a műfajban. Utolsó fellépéseinek egyikén a Rolling Stones volt a kísérőzenekara. 1984. január elsején halt meg, tüdőrák végzett vele.

Megosztás

Szigetes kommunikátorok a LUPÁN

Arcok

Szigetes kommunikátorok a LUPÁN

  • 2019.07.12

A Sziget Szervezőiroda két munkatársa, Vető Viktória és Marinka Csaba mostantól nagyobb szerepet vállal a Gerendai Károly érdekeltségébe tartozó LUPA-tó kommunikációjában is. Vető Viktória, mint ahogy a Sziget esetében továbbra is, a sajtókapcsolatokért felelős, míg Marinka Csaba a LUPA belső és külső kommunikációját fogja egybe.

Autószerelőből a Forbes 30-as listájára

Arcok

Autószerelőből a Forbes 30-as listájára

  • 2019.05.14

A Forbes magazin idén is összeállította a 30 év alatti sikeres fiatalokat bemutató 30 fős listáját. A válogatásba olyanok kerülhettek be, akik fiatal koruk ellenére feljutottak a csúcsra és a teljesítményük miatt meg kell ismernie őket az országnak. Nem csak az üzleti életből, hanem a kultúra és a sport világából is válogattak.