2024. március 29.
A chilei Fantasztikus nő győzte le a magyar fimet a nők Oscarján

A chilei Fantasztikus nő győzte le a magyar fimet a nők Oscarján

Nem sikerül egymás után harmadszor is Oscar-díjat nyerni, de ez semmit sem von le a magyar film sikeréből.

A magyar idő szerint ma hajnalban tartott 90. Oscar-gálára rátelepedett Harvey Weinstein szelleme, és már a vörös szőnyegen téma volt a nők elleni erőszak elleni kampány, amelynek egyik szószólója, a Weinstein-botrány kirobbantója Ashley Judd ismét szót emelt. (Rossz volt látni, hogy ő is elkezdett plasztikai sebészre költeni, mert hamarosan egy újabb természetes szépségnek inthetünk búcsút.) 

 

 

A gálát ismét Jimmy Kimmel vezette, és rögtön a műsor elején utalt a tavalyi csorbára, amit gond nélkül köszörült ki idén. A jelölteket nézegetve jó volt látni, hogy az új trendeknek megfelelően, idén sem csak a nagy bevételt termelő mozik uralták a listát, mégis szinte minden kategóriában erős volt a mezőny. Akárcsak a Legjobb Idegen Nyelvű Film esetében. Az orosz, libanoni, svéd és chilei vetélytársak között a fogadóirodák és a szakma sem sorolták előre a magyar alkotást, mégis reménykedtünk. Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező volt az idei Oscar mezőnyében, és a Harvey Weinstein story miatt ez még jobban ráirányíthatta a figyelmet a magyar alkotóra. (Wienstein egyébként idén nem volt már tagja az Akadémiának, ami nagy szó, hiszen korábban csak egy valakit zárt ki a testület a soraiból.) Növelte a filmünk esélyét, hogy a női főszereplő Európa legjobb színésznője lett, hogy a film hozta el a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legfontosabb díját, az Arany medvét és a Sidney-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a lengyelországi Łagówban Ezüst Szőlő-díjat nyert, Enyedi Ildikót pedig június végén az Amerikai Filmakadémia is beválogatta a tagjai közé. És bár csak a Los Angeles-i bemutató az egyetlen feltétele a nevezésnek, az köztudott, hogy ezeknek az elismeréseknek is fontos szerepe van abban, hogy egy film valóban esélyes legyen.

 

Meglepetések nélkül indult a gála, Sam Rockwell lett a legjobb férfi mellékszereplő, Garry Oldman Churchill álcájánál nem volt erősebb smink és maszk, a Fantom szál vitte a legjobb jelmez díját, a Dunkirk pedig mind a két hanggal kapcsolatos díjat. Negyed 4-re ért el a program a Dolby Színházban ahhoz a kategóriához, amelyben a Testről és lélekről (16) is szerepelt. Sajnos nem Magyarországnak sikerült a 10. jelölését díjra váltani, Chile második jelöléséből kapta meg első Oscar-díját.

 

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas szerelmes filmjét még mindig játsszák a hazai mozik, és ahogy minden mozifilmnek, a Testről és lélekről-nek is a legnagyobb elismerés a nézőszám.

 

 

 

Megosztás

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

Buzz

Rekordbevétellel nyitott a Most vagy soha!

  • 2024.03.19

A Petőfi Sándorról és a Márciusi Ifjakról szóló történelmi kalandfilm a nyitóhétvégén 75.551 nézőt vonzott a hazai mozikba, 162.070.136 forint bevételt generálva.