2024. április 18.
Változik a magyarok bankkártya-használata

Változik a magyarok bankkártya-használata

Közel minden második magyar, aki külföldre utazik, magával viszi bankkártyáját és használja is azt: a leggyakrabban a bolti vásárlások során fizetünk kártyával, de az éttermekben is sokszor választjuk ezt a megoldást.

A bankkártyával külföldre utazók 65 százaléka szerint fizetéskor és ATM-es pénzfelvétel során egyaránt hasznos lehet a plasztik - áll a Free Association Research végzett kutatásban, amelyet a Mastercard megbízásából készítettek. A külföldre utazók 46 százaléka a készpénz helyett már inkább a bankkártyát viszi magával, hiszen ha kártyával nem is tud fizetni valahol, inkább ATM-ből vesz fel pénzt, mint hogy a valutaváltással bajlódjon. A megkérdezettek 28 százaléka ugyan nem használja külföldi utazásai során a bankkártyát, de biztos, ami biztos, magával viszi. Így összességében elmondható, hogy a külföldre utazók több mint háromnegyedének a zsebében külföldön is ott van a plasztik.

 

Egyre jobban informált a magyar

A külföldi kártyahasználattal kapcsolatos ismeretek is javultak a korábbi évekhez képest. A kutatásban résztvevők kétharmada tisztában van az ezzel kapcsolatos lehetőségekkel. A kártyahasználati ismeretek szoros összefüggésben vannak a személyes gyakorlati tapasztalattal, tehát aki próbálta már külföldön használni a kártyáját, magabiztosabb ismeretekkel is rendelkezik a témában. Habár azt csak a megkérdezettek egyharmada tudta, hogy a POS terminálok használatának többnyire külföldön sincs használati díja, így nyugodtan fizethetünk bárhol bankkártyával a pihenés során is. A díjmentes belföldi kártyahasználatról ennél jóval többen tudnak, a válaszadók 2/3-aezzel már tisztában van.

 

Mihez használjuk a bankkártyát?

A Mastercard kutatásából az is kiderült, hogy hol használjuk legszívesebben a bankkártyánkat. Leggyakrabban (71 százalék) a bolti vásárlások alkalmával kerül elő a plasztik, ideértve az élelmiszerboltokat, a ruházati és egyéb üzleteket is. Az éttermi számlákat is előszeretettel egyenlítjük ki kártyával, a megkérdezettek 65 százaléka utazásai során már így tesz. A szállást továbbra is jellemzően előre fizetjük, de az otthoni foglalások során a megkérdezettek 37 százaléka bankkártyával fizette a költségeket, akár online, akár az utazási irodáknál. A kutatásban részt vevők közel fele (43 százalék) a célországba történő utazáshoz (repülőjegy, vonatjegy, autóbérlés, stb.) is bankkártyáját részesíti előnyben a készpénzzel szemben.

Megosztás