2024. március 29.

Nikoláj ma megmondja, meddig tart még a tél

Az ország több állatkertje és állatparkja között a pécsi is szervez időjósló medvés programokat. A Pécsi Állatkert szombaton és vasárnap rendezi meg a Medve Napokat.

A néphagyomány szerint február másodikán a medve felkel téli álmából, kinéz a barlangjából, és ha derült az idő és meglátja az árnyékát, akkor megijed tőle, és visszamegy aludni, ami azt jelenti, hogy sokáig fog tartani a tél. Ha azonban nem látja meg az árnyékát a borús idő miatt, az azt jelenti, hogy nemsokára enyhülni fog az idő és hamar itt a tavasz.

A Pécsi Állatkertben szombaton és vasárnap rendezik meg a Medve Napokat, ahol Nikoláj, a barnamedve jósol időt ma, a hétvégére pedig látványetetésekkel és színes programokkal készül az intézmény.

A Miskolci Állatkertben ma Dorkát és Borkát csalogatják elő barlangjából, hogy segítsenek kideríteni, mikor jön el a tavasz. Szegeden, péntek délelőtt farsangi hangulatú medvelesre várják a látogatókat, akik a park októberben született fehéroroszlán kölykének látványetetését is megnézhetik.

A Veresegyházi Medveotthonban ugyancsak péntek délelőtt várják a saját készítésű medveálarcban érkező gyerekeket, akik közös énekléssel, mondókákkal csalogatják ki barlangjukból a medvéket.

A Budakeszi Vadaspark a többi helyszíntől eltérően vasárnap várja az érdeklődőket, akik Romulus és Tibor időjós képességeit tesztelhetik. Az „árnyékvadászaton” kívül állattréningekkel és szakvezetéssel egybekötött kisragadozó-etetéssel is készülnek, az egész napos Klíma Kaland elnevezésű programon pedig különböző elgondolkodtató, készségfejlesztő módszerek alkalmazásával tanulhatnak a klímaváltozásról a látogatók. A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg nincsen barnamedve, de a kert egész hétvégén át tartó farsangi programján szót ejtenek a medveles hagyományáról is.

A medvék a valóságban nem alusszák át a teljes telet, bár anyagcseréjük és életritmusuk jelentősen lelassul ebben az időszakban. Néha felébrednek és elsősorban állati eredetű fehérjével táplálkoznak, mert a fő élelemforrásuknak számító gyökerek, gyümölcsök, bogyók ilyenkor kevésbé állnak rendelkezésre. Mivel a medvék bundájuknak köszönhetően nem fáznak, a táplálékhiány okozza náluk a hosszabb téli pihenőidőszakok kialakulását. Az állatkerti medvék számára azonban egész évben bőségesen rendelkezésre áll táplálék, így a többségük egész évben aktív – tudhatjuk meg a Pécsi Állatkert honlapjáról. A medveles ezért egy kedves néphagyomány, a valódi időjárást megjósoló hatása azonban igen kicsi.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.