2024. április 19.

Négy NEM-es tanács az ünnepekre

Bár évről-évre csökken az ittas állapotban okozott balesetek száma Magyarországon, a húsvét még mindig veszélyes időszak az „iszik vagy vezet” kérdés eldöntésében.

Az ittas vezetés kiemelt baleseti kockázati tényezőnek számít. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az ittasan okozott személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek terén az elmúlt évekre fokozatosan csökkenő tendencia jellemző. Míg 2010-ben 1883, addig 2017-ben „csak” 1400 ittasan okozott baleset történt Magyarország közútjain, azaz 7 év alatt közel 25 százalékkal csökkent az ittas állapotban okozott balesetek száma. A 2010-es 11,5 százalékról 2017-re 8,5 százalékra csökkent az ittasan balesetet okozók aránya.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azonban felhívja a figyelmet, hogy - a kialakult tévhitekkel ellentétben - már egy pohár szeszesital elfogyasztása is számít: az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (így például észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása), amelyek nem egyeztethetők össze a biztonságos közlekedéssel!

 

Mondjunk 4 NEM-et az ittas járművezetésre:

- Ha alkoholt fogyasztottam, NEM ülök a volán mögé.

- Ha tudom, hogy a sofőr ivott, NEM engedem vezetni és NEM ülök a kocsijába.

- NEM kínálom alkohollal vendégemet, akiről tudom, hogy még vezetni fog.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.