2024. április 19.

Havazás és hófúvás nehezíti a mai napunkat

Szinte az egész országban figyelmeztetés van. A meteorológiai szolgálat szerint egyelőre folytatódik a havazás, de délutántól fokozatosan csökken, estétől pedig megszűnhet.

Több járásra másodfokú riasztást adott ki a hófúvás veszélye miatt kedd reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hóval borított tájakon az olykor erős (45-55 kilométer/órás) északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat. Vas és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés, több járásukban másodfokú riasztás is érvényben van. Az érintett területeken az erős szél magas hótorlaszokat emelhet a következő órákban.

Emellett országszerte Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében - szintén a hófúvás veszélye miatt - elsőfokú figyelmeztetés, több járásban riasztás van érvényben.

A fővárosban és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében a havazás veszélye miatt is elsőfokú a figyelmeztetés – írta az MTI.

A meteorológiai szolgálat szerint egyelőre folytatódik a havazás, de a csapadék intenzitása délutántól fokozatosan csökken, estétől lassan megszűnhet. Éjfélig az északnyugati és északkeleti tájakon várható a legkisebb hó: maximum 2-3 centiméter, míg dél felé haladva egyre vastagabb hóréteg valószínű. A középső országrészben 2-6, a déli megyékben további 6-10 centiméternyi hó hullhat a nap folyamán.

Az előrejelzés szerint kedden  a legmagasabb nappali hőmérséklet -8 és -2 fok között alakul. Késő estére -10 és -5 fok közé hűl a levegő. Szerdán egyre kevesebb helyen várható havazás, de többfelé még élénk, néhol erős lesz a szél, így még ekkor is havazhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában -13 és -8 fok között alakul, de a havas, gyengébben felhős, szélvédett tájakon -15 fok alá hűlhet a levegő. A nappali maximumok -8 és -3 fok között várhatók.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.