2024. április 16.
Tudnak együtt élni a palesztinok és a zsidók

Tudnak együtt élni a palesztinok és a zsidók

A „Béke oázisának” azért nem felhőtlenek a hétköznapjai.

1978-ban egy apró közösség jött létre Tel Aviv és Jeruzsálem között egy magaslaton. Felerészt arabok, felerészt zsidók lakják és a legnagyobb békességben élnek egymás mellett.

Az eredetileg négy családból álló kommuna mára már 60-ra gyarapodott, a hely neve pedig ahol élnek, Wahat al-Salam, Neve Shalom, ami a Béke oázisának arab és héber fordítása. A közösség két régi tagja, Nava Sonnenschein és Daoud Boulus mesélnek az alábbi videóban arról, hogy milyen volt együtt felnőniük, miközben körülöttük teljes erővel tombolt a közel-keleti konfliktus.

A palesztin férfi ugyanakkor ráirányítja a figyelmet, hogy a kommunába is beszivárgott a külvilág vihara. Lánya történetére hívja fel a figyelmet, aki úgy vélekedik, hogy a közösség tagjainak nem szabad katonai szolgálatot vállalnia. „Könnyű azt mondani, de a zsidóknak kötelező” – teszi hozzá. Nava Sonnenschein kifejti: úgy oldották meg a problémát, hogy gyermekei ugyan kénytelenek voltak bevonulni, de nem a harcoló alakulatokban szolgáltak.

 

Remény

Kiemelik a békeiskola projektjüket is, melyben több ezer gyermek fordult meg, és gyakran itt találkoztak először a másik népcsoporttal. Jelenleg az ide járó gyermekek nagy része nem a kommuna tagja, hanem kívülről érkezik, szüleik egyszerűen úgy akarják nevelni őket, hogy kapcsolatban legyenek „a másik oldallal”, ami mindenesetre reményre ad okot.

A kezdeményezés honlapját magyar nyelven is be lehet barangolni.

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.