2024. március 28.
Kamu, hogy a reggeli kávé élénkít

Kamu, hogy a reggeli kávé élénkít

A kávéfogyasztás alapvetően hatástalan ébredés után, mert az éberséget az emberi testben a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon biztosítja. Kiderült az is, hogy mikor a legoptimálisabb először kávét inni a nap folyamán.

Az emberek többsége abban a hitben él, hogy a reggeli kávé felpörget, pedig ennek a fele sem igaz. Hegedüs László, A Paksi Kávé baristája elmondta: ébredés után teljesen fölösleges kávéval kezdeni, mert az éberségért a mellékvesekéreg által termelt kortizol hormon felel.

 

„Miután felkeltünk, a kortizol elkezd termelődni a testünkben. Ha ezzel egy időben fogyasztunk kávét, akkor bár kárt nem okoz, tolerancia alakulhat ki, tehát a szervezet megszokja az italt és nem vált ki hatást” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a kortizoltermelés reggel 8 és 9 óra között a legaktívabb a szervezetben.

 

Megjegyezte, akiknél a kortizolszint alultermelődik, esetenként fáradtabbnak, bágyadtabban érezhetik magukat, ez ugyanakkor nincs összefüggésben a kávéfogyasztással és nem is segít rajta.

 

Hegedüs László arról is beszélt, éjszaka a gyomor pH-értéke semlegessé válik, a kávéban lévő csersav ezért az érzékenyebbek számára gondokat okozhat, ha rögtön ébredés után fogyasztjuk.

 

Arra a kérdésre, mikor a legoptimálisabb először kávét inni a nap folyamán, A Paksi Kávé szakértője Steve L. Miller agykutatónak azt a tanulmányát idézte, amiben megállapította, hogy 9 óra 30 perc és 11 óra 30 perc, valamint 13 óra 30 perc és 17 óra között lehet a leghasznosabb a kávéfogyasztás.

 

Fotó: apaksikave.hu

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.