2024. március 29.
Halott a Trónok harcát inspiráló király

Halott a Trónok harcát inspiráló király

605 éve vitte el rejtélyes betegsége IV. Henriket.

A Lancaster-ház első uralkodójaként ismert IV. Henrik uralkodását lázadások és összeesküvések szegélyezték. A király jóformán hivatásszerűen a biztonságáért rettegett és erre fel még egy furcsa kór is kínozni kezdte.


Megunta a játszadozást Henrik

A gyermekkori játszótársát és unokatestvérét, II. Richárdot 1399-ben megpuccsoló Henrik az angol királyi családot egymás ellen fordító, később hatalmas, részben a Trónok harcát is inspiráló vérontáshoz vezető öröklési probléma okán kerülhetett trónra. III. Eduárd királynak öt fia volt és közülük, értelemszerűen a legidősebbet illette a trónörökösi cím. Igen ám, de a Fekete Herceg néven is ismert Eduárd, walesi herceg még apja életében meghalt, így az öröklési sorrendben az ő kiskorú fia, Richárd következett.  Richárd, mert nem volt buta, rájött, hogy mindenki körülötte a trónjára pályázik és mivel törvényes utódja nem volt, ezért igyekezett úgy keverni a kártyákat, hogy az öröklés csábítása és az esetleges száműzetés fenyegetése egyaránt benne legyen a pakliban, így tartva sakkban a hataloméhes unokatesókat és nagybácsikat. Persze ez a megoldás rövidtávon működhet, de idővel el fog jönni az a pillanat, amikor valaki megunja a játszmázást és egy nyílt lázadással próbál tiszta helyzetet teremteni.


A számla kiegyenlítetlen maradt

Ez a valaki Henrik volt, aki sikerrel meg is szerezte magának a trónt, ám gyorsan szembesült a lázadás árnyoldalaival. Mivel nem törvényesen örökölt, hanem támogatók segítségével szerezte meg a hatalmat, ezeknek a támogatóknak adni is kellett volna valamit cserébe, és itt kezdődtek a problémák. A király a nagyravágyó rokonokat és nemes urakat nem tudta megfelelően kompenzálni, így menetrendszerűvé váltak a lázadások, ráadásul II. Richárd hatalmának megdöntését követően az uralkodói tekintély is komoly csorbát szenvedett.

A folyamatos hadakozás és a merényletektől való rettegés rányomta bélyegét a király egészségére. Rejtélyes (ma sokak által leprának vélt) bőrkiütések lepték el és időnként súlyos rohamok kínozták, melyek vagy az epilepszia vagy valamilyen keringési megbetegedés következményei voltak. Egy ilyen roham végzett vele 1413. március 20-án.   

(Kép: Wikipédia)

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.