2024. március 29.
Ezért kellett bezárni az Alcatrazt

Ezért kellett bezárni az Alcatrazt

Nemrég volt az évforduló, hogy elhagyták a nehézfiúk a szigetet. 

A rettegett börtönsziget a nevét az egykor ott fészkelt tengeri barna pelikánokról kapta, ugyanis az alcatraz spanyolul pelikánt jelent, ám mára ez a név menthetetlenül összeforrt a szökésbiztos szuperbörtön fogalmával.

A pályafutását 1846-ban világítótoronyként kezdő, majd katonai erőddé, később katonai börtönné váló komplexum 1934 augusztusától kezdve szövetségi börtönként működött kis híján 30 évig. A fogvatartottaknak rendkívül szigorú szabályok szerint kellett élniük, szinte teljes csendet követeltek tőlük őreik. Nem csoda hát, hogy többen is megpróbálkoztak a szökéssel, kevés eredménnyel. Többségüket elkapták, de voltak, akiket az őrök agyonlőttek és akadtak olyanok is, akik a tengerbe fulladtak. Ez lehetett a sorsa annak a három rabnak is, akik a legsikeresebb szökési kísérletet hajtották végre 1962 nyarán, ám holttesteik sose kerültek elő.

 

Meg kellett dolgozni Alcatraz vendégszeretetéért

Pedig hozzá kell tenni, hogy nem piti bolti lopásért lehetett odakerülni, igazi nehézfiúk élvezték a híres börtön vendégszeretetét (pl. olyan illusztris figurák, mint pl. Al Capone, vagy a nemrég Johnny Depp által remekül megszemélyesített Whitey Bulger, vagy a második világháború utáni Los Angeles teljhatalmú maffiafőnöke, Mickey Cohen). Nem csoda hát, hogy a börtön üzemeltetői mindent elkövettek annak érdekében, hogy a szökésre senkinek ne legyen esélye. Azonban a fokozott biztonság fokozott ráfordítást is jelentett és ez okozta végül az Alcatraz vesztét, ugyanis egy rab tartása Alcatrazban több mint háromszor annyiba került, mint bármelyik másik szövetségi börtönben, így 1963. március 21-én az utolsó 21 elítélt is elhagyta a szigetet

A hírhedt börtön manapság turisták kedvenc célpontja, illetve indián találkozókat tartanak a helyszínen, hiszen két évig, 64-től, elfoglalták demonstrálók a szigetet, akik az őslakosok elleni törvények miatt tüntettek. A börtön helyére egymilliárd dollárból „Béke központot” akartak létrehozni, ám ezt nem sikerült keresztülvinni, mert az ellenzők szerint „túl sok rajta a történelem”. Az egyre inkább lerobbanó épületeket a szigetet fenntartó természetvédelmi hivatal elkezdte felújítani és fejleszteni. 

(Fotó: Wikipédia)

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.