2024. április 20.
Diktatúrát szolgálhat a népszerű „szuperalkalmazás”

Diktatúrát szolgálhat a népszerű „szuperalkalmazás”

Múlt hónapban az USA hírszerző szervei adtak ki vészjelzést a népszerű WeChat alkalmazásra, most Ausztrália tiltja be.

Ahogyan korábban már hírt adtunk róla, a kínai kormány komoly erőforrásokat fordít a digitális megfigyelésre, most az is kiderült, hogy ezt a tevékenységét nem csak az országhatáron belül kívánja űzni.


A Huawei és a ZTE is gyűjtheti az infót

Az USA nagyobb hírszerző szervei: a CIA és az NSA, kiegészülve az FBI-al közösen intették óvatosságra a lakosságot a Huawei és a ZTE szolgáltatásainak igénybevételétől. Ausztráliában ez a némiképp jogos bizalmatlanság kiterjedt a kínai fejlesztésű alkalmazásokra is. Az ausztrál védelmi minisztérium munkatársainak telefonjaira nem szabad mostantól feltelepíteni a WeChat alkalmazást – melyet talán az itthon népszerű Viberhez lehet hasonlítani –, míg a Facebookot ugyan némileg korlátozva, de használhatják.

Ugyan konkrétumokkal nem indokolták a döntést, de jó eséllyel a decemberi, Indiában történt eset húzódhat meg a háttérben, amikor az ottani védelmi minisztérium 42 kém- és egyéb rosszindulatú programokat tartalmazó applikáció törlésére utasította alkalmazottait. Köztük volt a WeChat is – számol be a Mashable.

A diktatúra nem zavartatja magát

A közösségi alkalmazás megbízhatatlanságát támasztják alá az Amnesty International 2016-os adatai is, melyek szerint a WeChat a mezőny egyik legkönnyebben feltörhető applikációja.

Ez persze a privát szféra legeldugottabb sarkaiba is bepillantani szándékozó kínai kormányt érezhetően nem zavarja, olyannyira nem, hogy a WeChatet a közeljövőben össze akarják vonni az elektronikus személyi igazolványokkal.

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.