2024. április 19.
85 éves Willie Nelson

85 éves Willie Nelson

Az amerikai zenei élet legendás alakja a toldozott-foldozott, ütött-kopott, lyukas gitárjával az esszenciája mindennek, amire azt lehet mondani, hogy country.

A zenei karrierjét sorozatos döccenőkkel kezdő Nelson számára kortárs kollégáitól eltérően nem a siker csúcsa volt a 60-as évek, hanem, ha lehet ilyet mondani, inkább a mélypontja. Ezen az se segített, hogy hősünk a korszak bejáratott egyencountry műfajában próbált érvényesülni a legjobb indulattal is közepesnek minősíthető dalokkal. A folyamatos sikertelenség miatt mosogatóként, majd később porszívó és Biblia házalóügynökként volt kénytelen dolgozni. A hetvenes évek elejére már a második felesége is elhagyta, ráadásul épp ekkoriban a háza is porig égett, ezek tükrében már az csoda, hogy nem lett belőle blues zenész.

 

És akkor jöttek a hippik

Ekkoriban történt, hogy összehaverkodott egy csapat texasi hippivel, akik rábeszélték, hogy nem ártana meghallania az idők szavát és egy kicsit modernebb hangzásokkal kísérleteznie. Ez az 1973-ban megjelenő Shotgun Willie című lemezén meg is történt, amivel egyből berobbant az amerikai zenei élet fősodrába, és ahogy mondani szokták, innen már csak felfelé vezetett az út. Persze időszakos buktatók még néhol akadtak, ami két dolognak volt köszönhető. Egyrészt Willie nagyon nem szeretett adót fizetni és az emiatt méltán morcos adóhatóság a 90-es évek elején meg is kínálta egy potom 32 millió dolláros bírsággal, amit a szó szerint aranyat érő ügyvédje képes volt lealkudni az ötödére és ez így már, ha nehezen is, de kiköhöghető mennyiséget jelentett számára.

A másik dolog, amit viszont Willie nagyon szeret, az a füvezgetés, olyannyira, hogy a marijuana mára egészen összeforrt a nevével, gyakorlatilag a brand részévé vált. Nem véletlen tehát, hogy amikor a téma másik nagy szakértője Snoop Dogg úgy döntött, hogy csinál egy country dalt, egyből Williehez fordult segítségért. A hobbi árnyoldala viszont az, hogy Nelsonnak bizonyos időközönként tiszteletét kell tennie különböző bíróságokon.

 

Öreg zenész nem vénember

A 80-as években ő is benne volt minden idők egyik, ha nem legmenőbb country szupercsapatában a Highwaymenben Johnny Cash, Kris Kristofferson és Waylon Jennings társaságában. Majd ezt követően egyre színesedni kezdett zenei világa, készített dalt a reggae egyik atyjának is tartott Toots Hibberttel, rögzített Gershwin lemezt, dolgozott fel Dave Matthews és Bob Dylan dalokat, szóval elfoglalja magát, olyannyira hogy 85 év ide vagy oda május végén is útnak indul és egy kilenc állomásos turnén vesz részt Észak-Karolinától -Texasig.

 

Megosztás

Szentesről francia sikket Budapestre?

Arcok

Szentesről francia sikket Budapestre?

  • 2023.09.25

Mindegy, hogy hol vagy, Szentesen, Budapesten vagy Párizsban, a hajad legyen tökéletes - vallja Dancsó Erika fodrász, akivel érzelmekről, véletlenről és karrierről is beszélgettünk.