2024. március 29.
Csemege a régi zene szerelmeseinek

Csemege a régi zene szerelmeseinek

December 5-én két csodálatos közreműködő teszi különlegessé a Nemzeti Filharmonikusok előadását, amelyen bécsi klasszikus zeneművek csendülnek fel.

A koncert karmestere Ton Koopman holland orgonaművész, aki a régizene hiteles megszólaltatását célul kitűző mozgalom világszerte legismertebb vezéralakja. Mozart, Hadyn és Beethoven darabjait a másik vendégművész, Tarkövi Gábor a Berlini Filharmonikus Zenekar szóló-trombitásának hiteles tolmácsolásában hallhatjuk.

 

A három mű, amelyet meghallgathatnak a koncertre látogatók, Mozart, Haydn és Beethoven egy-egy különleges darabja. Mozart 16 évesen komponálta sorrendben 19. szimfóniáját, amelynek különlegessége a négy kürt használata, különlegesen magas hangfekvésben. Haydn Trombitaversenye a mester utolsó versenyműve, 1796-ban komponálta, az akkor újdonságnak számító szelepes trombitára. Beethoven II. szimfóniáján még felismerhető Haydn öröksége, de már benne van az az átütő erő, amely későbbi műveinek legjellemzőbb tulajdonsága. Derűt és optimizmust sugárzó zene, ami annál figyelemreméltóbb, mert egyidőben született a híres Heiligenstadti végrendelettel, amelyben a zeneszerző, tudomásul véve megakadályozhatatlan siketülését, elbúcsúzik a világtól.

 

2018. december 5. 19.30
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Kobayashi bérlet  3. 

Elhangzik:
Mozart Esz-dúr szimfónia K. 132
Haydn Esz-dúr trombitaverseny
Beethoven II. szimfónia (D-dúr), op. 36

Megosztás

Mesterek és tanítványok a Müpában

Kultúra

Mesterek és tanítványok a Müpában

  • 2024.03.3

Heinz Holliger és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén generációk kézfogásának lehetünk tanúi. Bartók Béla volt Veress Sándor mestere, a Svájcba emigrált Veress pedig Heinz Holligert tanította a zeneszerzés művészetére.