2024. április 19.
Újabb motort gyártanak Győrben

Újabb motort gyártanak Győrben

Bővítette termékportfólióját az Audi Hungária Zrt., miután szerdán elindult a háromhengeres motorok sorozatgyártása Győrben - tájékoztatta a győri székhelyű vállalat az MTI-t.

A háromhengeres motort a Volkswagen konszern különböző modelljeibe építik be, egyebek mellett az Audi A3, a Volkswagen Golf, a Seat Leon és a Seat Ateca modellekbe. Az egyliteres Otto-motor 63 és 85 kilowatt teljesítményű. A motor 92 kilogramm.

Nyáron már az elektromos motorok jönnek

Az új termékkel hatra nőtt a modellek száma, a háromhengeres mellett négy, öt-, hat-, nyolc- és tízhengeres motorokat gyártanak a Volkswagen 32 telephelye számára Győrben, mindezek mellett idén nyáron kezdődik az e-motorok sorozatgyártása a megyeszékhelyen.

Háromhengeres motort már gyártott az Audi, a győri egy tovább fejlesztett variáns, egyebek mellett nagyobb teljesítményű turbófeltöltővel és a motorközeli részecskeszűrővel, amely kilencven százalékkal csökkenti a közvetlen befecskendezésű benzinmotorok részecske-kibocsátását.

Nem létesült több munkahely

A háromhengeres motor gyártásához a vállalat átépítette a mechanikus megmunkálás területét és a gyártósort is, ahol az alkalmazottak egyszerre négy különböző motorvariánst tudnak gyártani: a háromhengeres motor mellett jelenleg az 1,2, az 1,4 és az 1,5 literes négyhengeres Otto-motorokat készítenek. Az új termék gyártásával nem nőtt a motorgyártás területén a foglalkoztatottak száma, ahol jelenleg mintegy hatezer ember dolgozik.

Achim Heinfling, az vállalat igazgatóságának elnöke a közleményben azt hangsúlyozta, hogy a motorgyártás rugalmasan készül fel a járműgyártás új trendjeire, az alternatív meghajtások gyártásának elindítása mellett folyamatosan fejlesztik a belső égésű motorokat is.

Győrben tavaly összesen 1 965 165 motort gyártottak, ami 1,9 százalékkal haladta meg a 2016-os adatot. Az elektromotorok gyártása mellett idén nyáron indul a Q3 sorozatgyártása is Győrben. A vállalat tavaly 105 491 járművet gyártott, ami 16,5 százalékos csökkenés volt 2016-hoz képest.

Az Audi Hungaria Zrt. tavaly egy százalékkal, 7,136 milliárd euróra (2220 milliárd forint) növelte árbevételét.

(MTI)

 

Megosztás