2024. március 28.
Magyarország kevesebb mint 1 százalékát adja az Európai Unió gazdasági teljesítményének

Magyarország kevesebb mint 1 százalékát adja az Európai Unió gazdasági teljesítményének

Az Európai Unió teljes GDP-je jelenlegi árakon számolva 15,3 ezer milliárd euró volt tavaly. Ennek több mint felét három ország állította elő: Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország.

Továbbra is messze Németország az Európai Unió legnagyobb gazdasága, egymagában több mint ötödét adja a 28 tagállam összesített bruttó hazai termékének (GDP) - írta friss jelentésében az uniós statisztikai hivatal (Eurostat).

A szervezet pénteken közzétett adatai szerint az Európai Unió teljes GDP-je jelenlegi árakon számolva 15,3 ezer milliárd euró volt tavaly. Ennek több mint felét három ország állította elő: Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország.

Az eurózóna 19 országának összesített GDP-je 11,2 ezer milliárd volt 2017-ben, ez a teljes uniós érték 72,9 százaléka.

Németország a közel 3,3 ezer milliárd eurós gazdasági teljesítménye az uniós össz-GDP 21,3 százaléka. Az Egyesült Királyság részesedése 0,9 százalékponttal csökkent ugyan, de még így is 15,2 százalékát állítja elő az EU összesített bruttó hazai termékének. Ezen érték Franciaország esetében 14,9 százalék, amelyet Olaszország (11,2 százalék), Spanyolország (7,6 százalék) és Hollandia (4,8 százalék) követ – írta az MTI.

A skála másik végén 11 tagország található, amelyek egyenként kevesebb mint 1 százalékát állítják elő az Európai Unió GDP-jének. Ezek növekvő sorrendben: Málta, Ciprus, Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Luxemburg, Szlovákia és Magyarország.

Magyarország mintegy 0,8 százalékát adja az Európai Unió gazdasági teljesítményének.

Megosztás

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

Hello Gazdaság

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

  • 2024.03.19

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.