2024. március 28.
A munkaerőhiány miatt előfordul, hogy csak a termés 80 százalékát tudják leszedni

A munkaerőhiány miatt előfordul, hogy csak a termés 80 százalékát tudják leszedni

A munkaerőhiány már 4-6 éve folyamatos gondot jelent, főként a gyümölcs- és zöldségtermesztésben, amelyek nagyobbrészt alkalmi munkaerőt foglalkoztatnak.

Egyre több a betöltetlen állás; a munkaerőnek körülbelül az egyharmada hiányzik a kertészetekből és az agráriumból – derült ki az Infostart/InfoRádió ágazati körképéből.

A szükséges munkaerőnek akár ötöde is hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Az építőiparban beruházások csúsznak, a mezőgazdaságban a termés betakarítását akadályozza a hiány. Éves átlagban a munkaerő egy százaléka talál külföldön munkát, ami magas arány. A KSH adatai szerint tavaly év végén 73 ezer betöltetlen állás volt Magyarországon, ami az előző évhez képest több mint 30 százalékos emelkedés – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

Sok oka van a munkaerőhiánynak; az elvándorlás és a népességcsökkenés mellett a tendenciához a gazdasági diszfunkcionalitás is hozzájárul. Különösen érzékeny ágazatok a szezonális munkák – mondta az InfoRádiónak Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető kutatója.

Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint, becsléseken alapulva, a munkaerőnek körülbelül az egyharmada hiányzik a kertészetekből és az agráriumból. Hozzátette: a helyzet annyira kritikus, hogy immár nagyon gyakori, hogy – gyümölcsfajtól változóan – a termés 10-20 százaléka betakarítatlanul marad, vagy megkésve, rossz minőségben, jóval alacsonyabb áron, feldolgozóipari termésként tudják betakarítani.

A szakember szerint a hiány már 4-6 éve jelent folyamatos gondot, főként a gyümölcs- és zöldségtermesztésben. Ezek ugyanis nagyobbrészt alkalmi munkaerőt foglalkoztatnak, a szamócaszedés például csak 3-4 hónapra ad munkát a dolgozóknak. Vannak olyan gyümölcsfajok, amelyek 5-7 hónapra való munkát adnak, de csak nagyon kevés – jellemzően a hajtatott, fóliás-üvegházi zöldségek termesztése – biztosít hosszabb távra, 10-11 hónapra való foglalkoztatást. Alkalmi munkavállalót találni nagyon nehéz, főként ha csak néhány hónapra van feladat, hiszen mindenki a hosszabb munkákat keresi. Ráadásul a munkaerőhiány mértéke a termény típusán kívül függ attól is, hogy mekkora a termés, illetve hogy milyen jellegű (kézi vagy gépesített) a betakarítás.

Megosztás

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

Hello Gazdaság

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

  • 2024.03.19

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.