TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Az egyik étolaj márka arra szeretné ösztönözni a vásárlóit, hogy ha csak apró lépésekkel is, de tegyenek környezetükért. Ennek egyik módja pedig az üres csomagolóanyagok okos felhasználása.

A Vénusz számára a fenntarthatóság összhangot jelent a természeti, társadalmi és gazdasági környezettel, éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a napraforgó-étolajok gondos előállítására, illetve az alapanyagok, eljárások és erőforrások környezettudatos alkalmazására. Ez a gondolkodás áthatja az Vénusz étolajok előállítását, a termőföldtől az asztalig, így az alapanyagoktól kezdve egészen a csomagolásig gondosan ügyelnek rá, hogy minél kisebb mértékben terheljék a környezetet. E törekvés eredménye az is, hogy 2017 elejétől kezdve a logóval megjelölt Vénusz 100% napraforgó-étolajak ISCC PLUS fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkeznek. A szigorú követelményeket támasztó tanúsítvány garantálja, hogy az ISCC logóval ellátott Vénusz 100% napraforgó-étolajok előállításához szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható forrásból szerzik be, továbbá fenntarthatósági szempontból ellenőrzött folyamatokat biztosít a termőföldtől egészen a konyháig.

A Vénusz termékei gyártásakor azonban nemcsak az alapanyagokra figyel oda, hanem folyamatosan törekszik arra is, hogy az étolajok csomagolóanyagjai újrahasznosítható anyagból készüljenek, illetve részben vagy teljes egészében már eleve újrahasznosítottak legyenek. A kartonok például 100%-ban újrahasznosított papírhulladékból készülnek, amit egy kis piktogram is jelez az oldalukon. A Vénusz étolajok gyártásakor nagy mennyiségben használnak fel műanyag palackokat, így ez sem maradhatott ki a sorból. A fejlesztések eredményeként az 1l, 2l, 5l és 10l kiszerelésű Vénusz étolajak palackjai 50%-ban újrahasznosított műanyagból készülnek. A PET műanyagok esetében ez jelenleg az újrahasznosított alapanyag technikailag lehetséges legnagyobb aránya, amely az étolajok között jelenleg csak a Vénusz márkánál fordul elő Magyarországon.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a környezetbarát csomagolóanyagok irányába léptünk. Vállalatunk elkötelezett a folyamatos fejlődés iránt a környezetvédelem területén is, ehhez pedig vásárlóink, tágabb értelemben minden felelősen gondolkodó személy együttműködését is kérjük, hiszen például a palackjainkban felhasznált újrahasznosított műanyag (rPET) alapanyag is csak akkor érhető el, ha a szelektív hulladékgyűjtés révén elegendő mennyiség áll a feldolgozók rendelkezésére” – nyilatkozta Kosaras Brigitta, a Vénusz brand managere az új csomagolás kapcsán.

 

Tippek
Annak érdekében, hogy ezt mindenki könnyedén megvalósíthassa otthonában, a Vénusz csapata összegyűjtött néhány könnyen kivitelezhető tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan hasznosítsuk okosan a kiürült műanyag csomagolóanyagokat:

 

  • Alapvető jótanács, hogy gyűjtsük külön a különböző anyagú hulladékokat, és vigyük szelektív hulladékgyűjtőbe a megvásárolt élelmiszerek és fogyasztási cikkek csomagolóanyagát. A műanyag, papír, üveg és fémcsomagolást mossuk ki és tároljuk különválasztva, mielőtt a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megfelelő részeibe dobjuk őket.
  • Készítsünk kreatív madáretetőt az üres étolaj palackból! Ehhez nem is lesz másra szükségünk, mint körülbelül fél kg madáreleségre – az olajos magvak, például a napraforgómag kimondottan alkalmas erre –, fonálra, egy szemescsavarra, egy fakanálra, és egy kiürült, alaposan kitisztított olajos flakonra. Elkészítése kimondottan egyszerű: az olajos palack két oldalába vágjunk egy-egy pontot, hogy a fakanál pont átférjen rajta. Töltsük meg a flakont magvakkal, majd pedig helyezzük a szemescsavart a kupakba, hogy a fonál segítségével fel tudjuk akasztani.
  • Soha nem volt még ilyen egyszerű az otthoni növényültetés, megüresedett margarinos dobozunk ugyanis tökéletesen megállja a helyét csíráztatóként is. Tegyünk bele jó minőségű termőtalajt, válasszuk ki a megfelelő vetőmagokat, és figyeljünk arra, hogy a dobozt a lakás meleg részébe helyezzük el, ahol elegendő fényt kap. Amennyiben a dobozt dekoráljuk is, az otthoni fűszerkertünk nem csupán hasznos, de szép kiegészítője is lesz az otthonunknak.
  • Ceruzatartót bármelyik papírüzletben beszerezhetünk, azonban sokkal inkább személyre szabhatjuk, ha saját magunk készítjük el – arról nem is beszélve, hogy ajándéknak is igazán ötletes. Elkészítése nagyon egyszerű, csak vágjuk le egy üres műanyag palack alját, és fessük be, illetve dekoráljuk ízlésünk szerint. Ennek csak a kreativitásunk szabhat határt – díszíthetjük különböző feliratokkal, strasszokkal, de akár kedvenc állatunk képére is formálhatjuk egy kis fantáziával.
  • Dobjuk fel otthonunkat újrahasznosított csomagolóanyagból készült virágcserepekkel! Bármilyen műanyag dobozt vagy palackot használhatunk alapként, jó minőségű festék segítségével pedig olyan színt varázsolhatunk rá, amilyen igazán illik lakásunk stílusához.
  • Ha erkélyünket vagy teraszunkat szeretnénk zöldbe borítani, szintén érdemes gyűjtenünk a PET-palackokat. Függő kaspót vagy függőleges kertet könnyedén készíthetünk a segítségükkel, ami főleg akkor nyújt igazán szép látványt, amikor a futómuskátli benövi azt. Egy jó tanács: fúrjunk néhány apró lyukat a flakon aljára, hogy a fölösleges víz kicsöpöghessen.
  • Egyedi ékszertartó PET-palackból? Ez is lehetséges, sőt, nem is túl bonyolult elkészíteni. Mindössze egy menetes fémrúdra és pár anyacsavarra van szükségünk, amelyekkel összeilleszthetjük a három-négy palack levágott alját. Érdemes lecsiszolni a palackok levágott széleit, nehogy megsértsük vele kezünket.
  • Adjuk meg a módját az adventi időszaknak, és varázsoljuk otthonunkat igazán barátságossá és ünnepivé egy kis hangulatvilágítás segítségével. Tegyünk izzósort egy megüresedett palackba, majd pedig alkossunk többrétegű hengert papírból, amivel befedve és dekorálva egyedi dísze lehet lakásunknak.
A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése