TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Idén 20 éves a Fény Utcai Piac

8339
Az ikonikus helyszín szeptembertől év végéig egyfajta „szórakoztató központként” is működve mond köszönetet hűséges vásárlóinak.

Az elmúlt húsz évben több mint 31 millió látogatás történt a Piacon, amely folyamatosan változó arccal, de továbbra is a budai oldal legismertebb és leglátogatottabb piaca maradt. A reneszánszát élő intézményben a hűséges vásárlók mellett egyre nagyobb arányban tűnnek fel fiatal családosok, és akár huszonéves fiatalok is. A Piac egy tavalyi kutatása szerint a 'piacozás' egyre népszerűbb a fiatalabb korosztályban is.

Négy hónapos programsorozattal mondanak köszönetet
A Fény Utcai Piac 20 éves születésnapja alkalmából a Piac szeptembertől négy hónapos programsorozatot rendez. A látogatók már találkozhattak lufihajtogató bohóccal, arcfestővel, karikaturistával és bűvészshow-val is, de vár még rájuk egy retro kiállítás, fotópályázat és óriásbuborék-bemutató is. A tavalyi esemény óriási sikere után idén újra lesz jótékonysági akció is.

 

A múlt is emlékezetes
Már a harmincas évek elejétől a Lövőház utcában nagy hetivásárokat tartottak. Ezt követően 1940-ben Budapest Főváros Törvényhatósági Bizottsága határozatban jelölte ki a Lövőház-, a Fény- és Retek utca által határolt területen egy csarnok felépítését, amelyet végül 1953-ban nyitottak meg. Mai formáját egy 1998-as, átfogó piacrekonstrukciónak köszönheti – Cságoly Ferenc Ybl díjas építész tervei alapján a garázzsal együtt 5 szintes épületet alakítottak ki a már jól ismert üzletekkel, piaci standokkal és mozgólépcsőkkel.

„A Fény Utcai Piac az egyik legforgalmasabb, legnyüzsgőbb pontja a II. kerületnek,  ahol minden korosztály talál valamit a maga számára, és amely kicsit összehozza az embereket, akiknek egyre kevesebb a spontán találkozási lehetősége.  Büszkék vagyunk rá, hogy ez a kedvelt bevásárlóközpont, piac és gasztronómiai egység a mi kerületünkben van” - mondja Dr. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere.

 

„A piac sokat változott az elmúlt évtizedekben, de a széles és friss kínálat, a rejtett kincsek, az őstermelők meglepetései, a rend és a tisztaság és a jó hangulat változatlan maradt. Az árusainkkal való emberi kapcsolat miatt szinte hazajárnak a látogatók, recepteket és főzési tippeket cserélnek, viccelődnek, a kereskedelmi szintjeinknek köszönhetően, pedig számos ügyes-bajos dologban válik lehetővé az ügyintézés helyben” - teszi hozzá Varga László, a Fény Utcai Piac Társasház Intéző Bizottságának elnöke. Jelenleg a csaknem 20 000 négyzetméteren található 150 üzletnek az önkormányzattal együtt több, mint 60 tulajdonosa van.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése