TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Gyorsabb lesz a jogszabályalkotás az Integrált Jogalkotási Rendszer (IJR) bevezetésével, de a lakosság és a vállalkozások is könnyebben tudnak majd keresni a jogszabályok között.

A közigazgatás adminisztratív terheinek csökkentését, a döntéselőkészítés egyszerűsítését hozza az IJR. Ezzel párhuzamosan az állampolgárok és vállalkozások is jobb minőségű szolgáltatást várhatnak a közigazgatástól. A jogszabályok alkotásában részt vevők közös felületen, azonos keretrendszerben dolgozhatnak, így magasabb színvonalú jogalkotás várható. A jogszabály első tervezetének megszületésétől egészen a Magyar Közlönyben történő kihirdetéséig minden tevékenység informatikailag támogatott és összekapcsolt.

Az IJR különböző alrendszereket foglal magába. Ilyen az EJR, az elektronikus jogszabály-előkészítő rendszer. Itt születik meg az a strukturált jogi dokumentum, amely jogszabály-tervezetek és jogszabálynak nem minősülő jogi aktusok megszerkesztését és megszövegezését (a kodifikációt) támogatja. A jogszabálytervezet megszövegezésére és megszerkesztésére az EJR-ben kerül sor már egy olyan struktúrában, amely a nyelvi és jogszabályszerkesztési szabályokat magába foglalja. A kodifikáció nagyrészt automatizáltan, a projekt során kialakított egységes jogi adattárból táplálkozva, a jogszabályszerkesztésről szóló követelmények figyelembevételével történik. A jogszabály módosítás minden esetben a jogszabály hatályos szövegén, mint egységes szerkezeten történik.

 

Ezzel párhuzamosan megújul az njt.hu portálon elérhető Nemzeti Jogszabálytár. A korszerűsítés célja egy intelligens joganyagkereső rendszer kialakítása annak érdekében, hogy a felhasználók a jogszabályokat gyorsabban és pontosabb találatokat adó módon érhessék el. A kényelmi szolgáltatásokkal is kiegészülő joganyagkereső rendszer mobilapplikáción keresztül is elérhető lesz. A Nemzeti Jogszabálytár új szolgáltatásaként személyre szabott ügyintézési felületről is elérhetően tematikus, illetve élethelyzet alapú jogszabályszöveg szolgáltatások kerülnek megvalósításra.

 

Kifejezetten a kormányzati jogszabály-előkészítési munkafolyamatot segíti a GovLex. Olyan informatikai hátteret biztosít, amellyel – többek között – a dokumentumküldést kiváltja a strukturáltan tárolt, algoritmusokkal kezelhető jogszabályok és a kapcsolódó előterjesztések, egyéb döntés-előkészítő anyagok egyszerű megosztása. A GovLex-en keresztül biztosíthatók a szervezeteken átívelő véleményezések, azok összehangolásának és feldolgozásának jelentős egyszerűsödése. Emellett pedig a GovLex további kényelmi funkcióként a kormányzati munkához igazodó különböző szervező, lekérdező, nyilvántartó és végrehajtást ellenőrző szolgáltatásokat is biztosít.

 

A kormány az IJR-nek, mint a közigazgatás adminisztratív terheinek csökkentésének és a közigazgatás szolgáltató képességének növelésének támogatását célzó kiemelt projektnek a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15 felhívásán keresztül európai uniós forrásból történő megvalósításáról a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program éves fejlesztési keretén belül döntött.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése