TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Egy jóízű nevetés könnyebbé teszi a hétköznapokat, de még nagyobb szükségünk van rá a nehéz helyzetekben.

A nevetés nemzetközi nyelv, sokat tanulhatunk abból, hogyan dolgoznak a bohócdoktorok a különböző országokban, ezért is csatlakozott a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 2004-ben a Red Noses Clowndoctors nemzetközi művészeti szervezethez. Az RNI küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. A Piros Orr Bohócdoktorok Magyarországon 15 gyerekkórházat látogatnak heti rendszerességgel, emellett speciális programokkal jelen vannak 3 idősek otthonában, a Pető Intézetben, valamint halmozottan sérült gyerekekkel foglalkozó intézményekben.

A szervezetnél nagy hangsúlyt fektetnek a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint kórházi körülményekre felkészítő képzésére. Az évente megrendezésre kerülő nemzetközi táborban Ausztria, Magyarország, Csehország, Németország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Litvánia, Lengyelország és Palesztina bohócdoktorai vesznek részt. „Nagyon örülök, hogy idén Magyaroroszágon szervezhetjük meg a nemzetközi tábort, amely a bohócdoktorok továbbképzésének fontos helyszíne.  A művészeti vezetők által kidolgozott bohócképzés mesterkurzusa mellett lesz például zenei, zsonglőr, szkeccs és báb workshop, de a kórházi dolgozók bevonását segítő humorszeminárium is” – tájékoztatott Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezetője.

 

Idén áprilisban, Bécsben rendezte meg az RNI a Healthcare Clowning International Meetinget, az eddigi legnagyobb Nemzetközi Bohócdoktor Konferenciát, amelynek témája a bohócdoktorok egészségügyben betöltött szerepe volt. 50 ország 400 résztvevője, bohócdoktorok, egészségügyi dolgozók, orvosok és egykori betegek egyöntetűen kiemelték, hogy nagy szüksége van a bohócdoktorokra nem csak az egészségügynek, de az egész társadalomnak.

 

Tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktorok megjelennek, rögtön vidámabbá válik. A bohócdoktorok munkájuk során a humort használják, ezzel nemcsak a feszültséget oldják, de el is terelik a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és a szorongásról. Orvosi megfigyelések megállapították, hogy  azok a betegek, akik találkoznak bohócdoktorral gyorsabban épülnek fel a műtétek után is. Erről egy kisgyermek így nyilatkozott: „Ha a kórházban nem lennének bohócok, akkor az összes gyerek sokkal szomorúbb lenne. A bohócok segítenek nekik, hogy vidámabbak legyenek." Többek között ez ösztönzi az alapítványt, hogy minél több kórházban vidítson fel gyerekeket. A nyolc budapesti gyerekkórház mellett ma már Törökbálinton, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Győrben, Tatabányán és Pécsen is jelen vannak a Piros Orr Bohócdoktorok, és a jövőben további kórházak látogatását tervezik.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése