TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Rekordszámú résztvevővel indult az idei K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő, amely a szülők, pedagógusok és a gyerekek figyelmét hívja fel a pénzügyi ismeretek szükségességére.

A K&H Csoport programjának célja, hogy hozzásegítse a fiatalokat és rajtuk keresztül családtagjaikat az alapvető pénzügyi ismereteik bővítéséhez. A verseny iránti érdeklődés mögött számos motiváció húzódhat. A legújabb tanulmányok pedig azt mutatják, hogy a versenyzést szerető gyerekek azt is jól kezelik, ha nem nyernek; nekik sokszor inkább a játék és a fejlődés a fontos.

 

8113 diák, 2035 csapat, 467 iskola vágott neki a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőnek, ami immár nyolcadik éve fejleszti és versenyezteti meg az általános iskolásokat hazánkban. Ez idő alatt a K&H pénzügyi vetélkedője elismert helyet vívott ki a hazai tanulmányi versenyek között, amelyen már több, mint 30 ezer diák mutatta meg, hogyan igazodnak el a pénzügyek világában.

 

„A vetélkedőt tudatosan úgy terveztük, hogy egy egész tanéven átívelő programként biztosítson pénzügyi ismeretterjesztést, illetve többfordulós megmérettetéseket. Így bármennyien is jelentkeznek, az elsajátított tudással már nyerhetnek; persze a dobogós helyért való versengés heve szinte minden csapatnál erősen jelen van. A tanárok óriási lelkesedéssel készítik fel a gyerekeket, nagy odaadással kísérik őket végig a fordulókon és drukkolnak a továbbjutásukért. Most túl vagyunk az első forduló versenyfeladatain, amit 8113 diák töltött ki.  Ezek elsősorban a pénzügyi tudatosság köré épültek, azaz hogy mennyire értik a gyerekek az egyes pénzügyi fogalmakat, látják-e az összefüggéseket, és adott esetben tudnak-e takarékosabb megoldást egy-egy helyzetre. A rekord jelentkezőarány úgy érzem, egyértelműen jelzi, hogy a játékos pénzügyi oktatásra igény és érdeklődés van a magyarországi általános iskolásoknál” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

 

A nevezések 288 településről érkeztek, ebből jelentős számú nevezés érkezett a hátrányos helyzetű régióból is (407 csapat).

 

Ha a gyerekek oldaláról tanulmányozzuk a versenyzés mögötti indíttatást Prof. Fülöp Márta, az MTA Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének tudományos tanácsadója, az ELTE egyetemi tanára szerint: „Sokféle motiváció lehet a mögött, hogy egy gyerek miért szeret versenyezni. Ebben nem lehet általánosítani. A legtöbben azt érzik, hogy ezáltal fejlődnek, valaki nagyon szeret nyerni és akar nyerni. Valaki össze akarja hasonlítani magát másokkal, de van, aki össze akar találkozni hasonló érdeklődésű gyerekekkel ezeken a versenyeken, mert azokkal meg tudja beszélni, amiket alapvetően az osztálytársaival nem tud, mert őket mondjuk nem érdekli annyira, vagy nem olyan mélységben. De olyan is van, aki ötöst akar bizonyos tantárgyból. Újabb kutatások alapján azt látjuk, hogy az ún. önfejlesztő versengés – még hiperversengéssel társulva is - sokkal inkább kéz a kézben jár a pszichés és mentális, illetve szomatikus egészséggel, szemben a versengést elkerülő magatartással.”

 

A 2017/2018-as tanév jelentkezőszáma rendhagyóan magas, a K&H vetélkedőjének játékszabályai azonban változatlanok: a fináléban csak 1-1 győztes csapat lehet a 4 korosztályban. A legjobb pénzügyesek akár 1 millió forinttal gazdagíthatják iskolájukat, amiből a könyvtár és tornaterem is újjászülethet.

 

Videóinterjúnkban olyan másodikosokat kérdeztünk a vetélkedő pénzügyi kérdéseiből, akik korábban még nem vettek részt a versenyen, a válaszok pedig fenomenálisak:

 

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése