TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Zöld kezdeményezések az ALDI-nál

8303
Tavaly tavasszal hirdette meg az ALDI Magyarország faültetési pályázatát hazai általános iskolák számára: a nyertes intézményekben tanuló diákok immár maguk is figyelemmel kísérhetik az udvarukon cseperedő fák és bokrok életútját. A kezdeményezés a diszkont áruházlánc fenntarthatóság iránti elkötelezettségeinek részét képezi.

Az ALDI 2015-ben megfogalmazott klímastratégiájában globálisan vállalta, hogy 2020-ig az eladótéri négyzetméter arányában 30%-kal csökkenti az üveghatású gázok kibocsátását a 2012-es szinthez képest. Tavaly március vége óta pedig az ALDI Magyarország áruházai, központi irodaépülete és logisztikai központja teljes áramigényét itthon előállított, a MOL-tól vásárolt zöld árammal fedezi, ezáltal az áramfogyasztásból eredő széndioxid kibocsájtását nullára csökkentette. Így az ALDI lett az első olyan kiskereskedelmi áruházlánc, amely itthon teljes hálózatának villamosenergia-szükségletét zöldáramból fedezi, az átállás következtében 40%-kal csökkent az ALDI magyarországi CO2-kibocsátása. A kezdeményezéssel az ALDI elnyerte a Magyar Üzleti Felelősség díját, a CSR Hungary 2017-es „Környezet-Zöld kiválóság“ kategóriadíját.

 

Az energiaprojektbe a vásárlókat is bevonták, akik tavaly tavasszal egy ingyenes, az áruházakban terjesztett kiadvány hasznos tanácsai segítségével csökkenthették háztartásuk energiafogyasztását. Ezután a kalandkeresők az energiatakarékossághoz kapcsolódó feladványok, logikai fejtörők megoldásával egy izgalmas szabadulószobában tehették próbára tudásukat, amely hónapokon keresztül ingyenesen rendelkezésre állt az ALDI vásárlói és dolgozói számára.

 

A zöld gondolkodást azonban nem lehet elég korán kezdeni, ezért az ALDI 2017 áprilisában meghirdette országos faültetési pályázatát hazai általános iskolák számára. Az ebben résztvevők a környezetvédelem és a hatékony energiafelhasználás fontosságáról küldhettek be rajzokat, videókat, verseket, meséket vagy egyéb kreatív ötleteket. A beérkezett pályázatokból az ALDI CSR szakemberei végül négy iskolát (Vári Emil Általános Iskola, Kisvárda; Mikszáth Kálmán Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola, Nézsa; Göcsej Kapuja Bak Általános Iskola, Bak; Weöres Sándor Általános Iskola, Tököl) választottak ki. Az intézmények udvarait a diákok, tanárok és az ALDI dolgozói zöldítették ki az ősszel.

 

A beérkezett színes és nagyon ötletes pályázatok elbírálását szakmai és szubjektív ismérvek alapján végezték. A pályázatot a kezdetektől fogva egy erdőmérnök szakember közreműködésével hozták létre, aki már a pályázat megfogalmazásakor, az iskolaudvarra vonatkozó információk bekérésekor segítségükre volt, majd a végső döntés meghozatala előtt személyesen is ellenőrizte az iskolák udvarát, talaját, nagyságát, a beépíthető területet és ezek figyelembevételével vett részt a kiválasztásban. A nyertes iskolák udvarát 2017 őszén a diákok, tanárok és az ALDI munkatársai közös munkával zöldebbé tették. Összesen 117 fát, bokrot, cserjét ültettek, majdnem 100 diákot és tanárt és közel 50 ALDI munkatársat mozgattak meg, ám a pályázat diákok és pedagógusok sokaságában indította el a zöld gondolkodást.

 

Az ALDI mindezek mellett Nyáregyházán egy olyan egyedülálló kezdeményezést is támogat, amely a legfiatalabb generációt, az óvodásokat érinti. Itt egy teljes mértékben újrahasznosított alapanyagokból épült, miniatürizált világot hoztak létre: ebben szélturbinát és napelemeket telepítettek a faluba, a gyermekek mini elektromos autókkal közlekedhetnek, mini e-töltőállomásokon tölthetik őket, és elmehetnek velük bevásárolni a mini ALDI boltba.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése