TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Közeleg a karácsony, kígyózó sorok állnak a boltokban, rohamtempóban tűnnek el a polcokról a mutatós csomagolópapírok, szalagok, masnik és díszdobozok. Utóbbiak beszerzése a karácsonyi előkészületek alapvető feladatai közé tartozik, hiszen a legtöbben el sem tudják képzelni ezek nélkül az ünnepeket – mi másban várnának ránk az ajándékok a fa alatt, mint csillag-, fenyőfa- vagy cukorbotmintás, élére hajtogatott papírcsomagolásban? De megér ez fejenként több mint 9 kg papírt, amit decemberben a szemétbe hajítunk?

A karácsony a legtöbb országban – így Magyarországon is – a legkörnyezetterhelőbb ünnepek közé tartozik. Angliában megközelítőleg 370 000 kilométernyi papírt, csomagolóanyagot használnak fel és dobnak ki ilyenkor, de hazánkban is 10-15 százalékkal nő az átlagos papírfogyasztás decemberben. A karácsony tehát egymás, de semmiképp sem a környezet szeretetének ünnepe, pedig számtalan dologgal tehetnénk „zöldebbé”.

 

Ami az ajándékokat illeti, vásároljunk tudatosan, és kerüljük a fehérített, valamint a festett csomagolópapírokat: burkoljuk inkább meglepetéseinket barnapapírba – amely apró díszekkel kiegészítve nemcsak környezetkímélő, de mutatós és divatos megoldás –, használjuk felesleges újságpapírok és magazinok oldalait vagy egy szép textildarabot, esetleg hajtogassunk csomagolást egy kiürült bonbonosdobozból.

 

„Ugyancsak előrelátó megoldás, ha papírba vagy dobozba csomagolt ajándékainkat óvatosan bontjuk ki, a csomagolásukat pedig eltesszük jövőre. Így elkerüljük, hogy újabb adag papír kerüljön a kukába. Ha viszont mindenképpen újat szeretnénk vásárolni, de nem vagyunk biztosak a megfelelő csomagolópapír kiválasztásában, keressük rajtuk az FSC vagy a PEFC jelzéseket, azaz az erdőgazdaság és a fenntartható erdőgazdálkodás tanúsítását, így biztosan környezetbarát terméket választunk” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Karácsonykor emellett a szelektív hulladékgyűjtés fontossága is fokozottan növekszik, különösen a papír esetében, hiszen az ajándékok csomagolása mellett italoskartonok, valamint tartós élelmiszerek, elektronikai cikkek dobozainak tömkelege kerül a szemétbe.

 

„Ha ezeket elkülönítjük, és a megfelelő hulladéktárolóba tesszük, elősegítjük, hogy bekerüljenek az újrahasznosítás körfogásába. Ugyan nem tudjuk megállítani a – karácsonyt is övező – mértéktelen papírfogyasztást, de hosszú távon rengeteget számít, ha a háztartásokban csak néhány apró lépéssel is, de hozzájárulunk a környezet tehermentesítéséhez” – tette hozzá a szakember.

A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.
Gondoljuk át, mivel tudunk hozzájárulni a körülöttünk lévő emberek boldogságához, és ennek megfelelően cselekedjünk a lehetőségeinken belül. Ha mindenki így tesz, sokkal jobb lesz a világ.

Gucci reklámfilm

:)))

© 2000-2018 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése