TÉNYEK, TRENDEK, TANULMÁNYOK...

Massimo Bottura séf, Jeremy Renner amerikai színész, Alexandra Cousteau óceán védő, Andre Agassi teniszező és Carlo Petrini csak néhány név a 17 nagykövet közül, akik szerepelnek a napokban megjelent "2030: És te mit teszel?" című Lavazza naptárában, arra ösztönözve mindannyiunkat, hogy közösen lépjünk a Föld élhetőbbé tételéért.

“És te mit teszel?” kérdéssel indul a 2018-as Lavazza naptár, amely egyben figyelem felhívás is az ENSZ 193 tagországa felé.  Arra emlékeztetnek mindenkit, hogy az emberek milliárdjai számára jobb jövőt kínáló “ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerének” időpontja hamarosan itt van. A portrékon látható nagykövetek elkötelezettek a szegénység és a nemek közötti egyenlőtlenségek megszüntetése, a klímaváltozás és az igazságtalanság elleni harc mellett. A vállalkozás nemcsak azonosítja, hanem célul tűzi ki a 17 fenntartható fejlődési cél elérését (Sustainable Development Goals – SDG) 2030 előtt.

 

 

Platon 17 villanással 17 különböző karaktert örökített meg, akik mindannyiunktól egyet kérdeznek: “2030: És te mit teszel?” Még mindig hosszú az út a cél eléréséhez, tehát kollektív felelősséggel cselekvésre szólítanak fel mindenkit.

 

"A 2018-as Lavazza naptár címe meglepően közvetlen és szándékosan provokatív. És te mit teszel? Itt az idő, hogy mi – a Föld lakói, az egész társadalom, a politikai és társadalmi intézmények, a vállalkozások és civil társadalmi szervezetek – lépjünk ez ügyben.

 

Az ENSZ 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszerének legfontosabb célja Földünk megóvása, és a kitűzött időpont, 2030 már itt van a sarkunkban.  Az emberek pozitív hozzáállása most sürgetőbb, mint valaha” – mondta Francesca Lavazza, a társaság igazgatóságának tagja. "Ezért döntöttünk úgy, hogy támogatjuk az ENSZ 17 SDG-jét, és Platónnak – a kortárs fényképezés mesterének – megköszönve mindezt a művészet eszközeivel értelmezzük. Szeretnénk népszerűsíteni a 2030-as egyetemes elkötelezettséget, terjeszteni és széleskörűen megismertetni a témákat, és támogatni mindenkit, akik központi szerepet játszanak a célok elérésében. Ez az egyetlen mód arra, hogy mozgósítsuk az embereket, főként a fiatalokat, hogy változtassanak a világukon.”

 

Jeffrey Sachs a Columbia Egyetem professzora igazi inspirációt jelentett az idei Lavazza naptár számára. Ő és António Guterres az ENSZ fenntartható fejlődésért felelős főtitkárának tanácsadója voltak a kezdeményezés kiemelt nagykövetei. Jeffrey Sachs szerint „az ENSZ mind a 193 tagállama elfogadta 2015-ben a fenntartható fejlődés célkitűzéseit, hogy megóvja a Földünket a környezeti pusztítás növekvő veszélyeivel szemben, a jólét, az egészségügy, az oktatás és a béke jövője felé irányítva világunkat. Ma, két évvel később még mindig messze vagyunk ettől a 17 céltól, amelyek kétségtelenül ambiciózusok, de 2030-ra elérhetőek. Valójában a globális együttműködés a kulcs, mert az alapvető elvek mindannyiunkat érintik. A „Lavazza naptár” ezt a globális elköteleződést ünnepli, és emlékeztet minket arra, hogy mennyi minden forog kockán. Reményem és meggyőződésem szerint ez rengeteg embert inspirálhat a fenntartható fejlődés mozgalmának elfogadásában.”

 

És te mit teszel? A 2018-as Lavazza naptár provokatív kérdése egyenesen a lelkiismeretünkre hat, kényelmetlen és közvetlen, köszönhetően Platon, a görög gyökerekkel rendelkező brit fotográfus és elbeszélő lencséinek, akit a világ ikonikus vezetőiről, technológiai titánjairól készült képei miatt világszerte a hatalom fotósaként emlegetnek. „A Lavazza »2030: És te mit teszel?« naptárával néhány kulturális hőst szerettünk volna bemutatni, és megadni nekik azt az elismerést, amit megérdemelnek” – mondta Platon. „Aktivistaként és kulturális provokátorként megpróbáltam egy kulturált vitát kezdeményezni morális iránytűnkről és a jó vezetés fontosságáról. Itt nincs negatív szemlélet, nincs hibáztatás, csak energia és szenvedély, tehát egyfajta pozitív forradalom zajlik. Ez 17 különleges, inspiráló történet, amelyek vezető erőivé válhatnak a világ felelősségteljes polgárainak, és amelyet az együttérzés és a szolgálat mély tisztelete vezérel."

 

Arcot adni az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljának, és minden egyes célra inspiráló példaértékű történetet mondani: ez az a cél, amelyet Lavazza szeretett volna bemutatni a Platon segítségével, Armando Testa kreatív irányítása alatt. „Három évig a föld védelmezőit –a bolygó igazságos és fenntartható módon történő élelmezésére elkötelezett modern hőseit mutattunk be. Ezek a művészi fotók az egyetemes társadalmi elkötelezettség sürgősségéről szóltak, amit senki sem hagyhat figyelmen kívül. Helmut Newton, Annie Leibovitz, David LaChapelle, Steve McCurry és a kortárs fotográfia sok más mestere után felismertük Platon az elbeszélő és az emberi lélek nagyszerű ismerőjének érzékenységét, aki megfelelő szószólója lehet a 17 cél művészi bemutatásának. A Lavazza naptár 26. kiadása 16 év után egyfajta visszatérés a fekete-fehér képek világához: egy folyamat, amely moderné válik Platon lencséi előtt, egy közvetlen, letisztult stílus, amely a lehető leghitelesebben rajzolja meg karaktereink portréját. A fekete-fehér színek ösztönzik a reflexiót, a mély átgondolást egy olyan tökéletes, egyetemes témához, mint a bolygó védelmére irányuló elkötelezettség" – tette hozzá Michele Mariani, az Armando Testa Ügyvezető kreatív igazgatója.

A robogó-megosztás San Franciscóból indult 2012-ben, hogy aztán egy lassú indulási fázis után, 2016-17 tájékán berobbanjon a köztudatba. Ma több mint 30 városban, köztük Budapesten is sikeresen működik ilyen szolgáltató. A főleg Nyugat-Európában divatos közösségi közlekedési forma meghonosításának körülményeiről a blinkee.city magyar franchise tulajdonosát, Varsányi Tamást kérdeztük.
A Google Ground létrehozásakor azt éreztem, hogy a tágabb értelemben vett szakmának adunk valamit, amiből mindenki profitálhat és egy igazi szakmai közösségi hely jön létre.
Nagy szakmai kihívás, hogy megértessük az emberekkel, az általunk képviselt minőségi szint nagyon jó ér-érték aránnyal párosul.

Budapest 4K

Gyönyörű film!

© 2000-2019 BTL.hu Telefon: 0620-9310-378 Hirek küldése